Last news in Fakti

9 Ноември, 2014 17:07 3 193 16

Чърчил настоявал пред САЩ за ядрен удар по СССР

  • ядрен удар-
  • ссср-
  • съветския съюз-
  • сащ-
  • уинстън чърчил-
  • хари труман-
  • фбр-
  • кремъл

Това става ясно от току-що разсекретен доклан на ФБР от 1947 г.

Чърчил настоявал пред САЩ за ядрен удар по СССР - 1
Уинстън Чърчил


Бившият британският премиер Уинстън Чърчил настоявал пред властите на САЩ за нанасянето на превантивен ядрен удар по СССР, за да бъде предотвратено разпространяването на комунизма на Запад. Това става ясно от засекретен до момента доклад на агент от ФБР, съобщи „Дейли Мейл“.

Чърчил настоятелно молил сенатора републиканец Стайлс Бриджис да убеди американския президент Хари Труман за ядрен удар, който „да изтрие от лицето на земята Кремъл“ и да превърне Съветския съюз в „незначителен проблем“. Това станало през 1947 г., когато британският премиер бил поканен на посещение в САЩ.

Изданието отбелязва, че той бил много обезпокоен и бил готов да пожертва живота на хиляди мирни граждани, за да „спаси цивилизацията от угрозата“. Смятал, че това е единственият начин да се въздейства на Сталин.

По-късно Чърчил заявявал, че ако такъв превантивен удар не бъде нанесен, до 2-3 години СССР ще атакува САЩ, веднага щом се сдобие с атомна бомба, и тогава цивилизацията ще бъде унищожена или върната много години назад.

В този момент СССР не разполага с атомна бомба и не би могъл да противостои на такъв изпреварващ удар. Успешното изпитание на първата съветска атомна бомба с мощност 22 килотона е осъществено на 29 август 1949 г. на Семипилатинския полигон в Казахстан.

Документът ще бъде публикуван най-напред в книгата „Когато реват лъвовете: Чърчил и Кенеди“ (When Lions Roar: The Churchills And The Kennedys) на известния журналист Томас Майер, която ще излезе през декември.


 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    6 0 Отговор
    Луд човек начело на самозабравила се нация.
    Трябвало е да ги оставят на германците,сега щяха да са кротки като агънцА.
  • 2 Veselin Stanoev

    6 0 Отговор
    Че политиците са чудовища едва ли има две мнения.С двете атомни бомби над Хирошима и Нагазаки избиха толкова невинни хора.С ядрените си опити къде ли не отровиха земята и затова сега раковите заболявания са основната причина за смъртта.
  • 3 Десислава Димитрова

    2 8 Отговор
    явно с историята си доста зле.германците нямаха шанс във въздуха и във водата срещу англичаните през втората световна война и никакви изгледи да стъпят на албиона за да реализират силната страна на танковете и пехотата си.хитлер се оказа между две империи в много лош момент.от изток ссср владеещ 1/6 от сушата и от запад великобритания с 1/3 от планетата ни.цяло чудо е, че немците изкараха 5 години в съпротива.
  • 4 Eli Lafchiiska

    4 0 Отговор
    Във въздуха немците са имали превъзходство. Защитата на англичаните им е била пред срив, когато Гьобелс е започнал да бомбардира градовете и е оставил на мира летищата и радарните инсталации по брега на Албиона. Друг плюс на британците е, че при въздушните битки, свалените английски пилоти, отново влизат в битка а немските оцелели просто са пленени. Хитлер е наредил планирането на операция "Лъв", но сериозно не е имал намерение да нахлуе в Англия.

    Коментиран от #5

  • 5 Десислава Димитрова

    1 8 Отговор

    До коментар #4 от "Eli Lafchiiska":

    във въздуха в битката за британия е имало паритет в началото с леко немско придимство,поради по-големия опит на немските пилоти и след средата на 40 година пълно немско фиаско и практически спиране на военната операция и замяната и с наказателната такава по отношение на англииските градове,само че точно този маниер на деиствие после предизвиква бомбените килими над немските градове.никакъв срив не е заплашвал англичаните,имали са огромни резерви ,а и немците е нямало как да го предизвикат със смешните си ресурси ,без сериозен бомбандировач и с малкото суровини с които са разполагали.по отношение на флота нещата са още по -фрапантни двата немски големи бойни кораба са нападнати веднага ,бисмарк е потопен в първата му мисия ,а тирплиц се крие в норвежките фиорди няколко години докато го потопят и него.в продължителна война немците са нямали никакъв шанс срещу англия ,която е ставала с всеки ден по-силна ,а германия по слаба,предвид суровини,резерви и съюзници!
  • 6 Той

    5 0 Отговор
    Хубаво е човек когато е гледал "Дискавъри". Но има и други източници, през 80-те години на миналия век излезе една "книжка", 3-4 тома, със зелени корици и притурки от карти-"История на ВСВ". В началото на въздушната инвазия немците са имали огромно числено, а и технологично преимущество. Провери корко са били "Хърикейните" /така ли се пишеше/ и по-новите английски самолети. "Мустангите" са дошли по-късно. Провери и характеристиките, кои самолети са били с карбураторна система и кои с директно впръскване. Това има значение при пикирането и при опит да се отскубнеш от преследващия /при карбуратора, просто спира прихода на гориво/.Отделно немците не са отдавали голямо значение на радарните системи, които са позволявали на англичаните впредвид първоначалната информация да прегрупират въздушните си си сили в района на немската атака. Без американската помощ "Лендлиз" /така ли беше/, и при сериозно намерение на Хитлер, англичаните нямаше да ги бъде. Спомни си странното спиране на немските войски при Дюнкерк /транскрипцията на наименованието е относителна/ и възможността на около 200 000-250 000 английски войници да се приберат на острова. Айде от мен толкова /мога и още/.

    Коментиран от #11, #12

  • 7 Той

    5 0 Отговор
    А, и относно "Бисмарк", нали знаеш благодарение на какво /двуплощтник, торпедоносец/ са го потопили? Късмета е голямо нещо, едно торпедо, блокиране на управлението и кораба се върти в кръг. Иначе относно битките в Северно море, провери в историята, прословутите англичани моряци, "благодарение" на консервативната им тактика от ПСВ за разгръщане на корабите са се блъскали и са ставали мишена на немците, като на стрелбище на панаир /отделно общото съхраняване на снарядите със зарядите им/, което ги е правило на фойверки при попадение. Ама това е друга тема-морски битки /иначе не споря за моща на английския флот/. Друг е въпроса /а и по темата/, че ако беше станало на желанието на Чърчил..., България нямаше да я има /друг е въпроса, като ни има под протектората на СССР, к*во се случи/.

    Коментиран от #13

  • 8 Eli Lafchiiska

    3 0 Отговор
    Имам чувството, че под името Десислава Димитрова се крие, или жена с объркани Х и У хромозоми, или брадясал бродяга, с относително добри познания по история, но предубеден "каубой". Ще си признае ли?

    Коментиран от #14

  • 9 Румен Янев

    0 4 Отговор
    А бе Десислава ви казва истината а вие и лепите минуси и се гордеете с това???Нещо не ви изнася истината ли какво ли???

    Коментиран от #10

  • 10 Той

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Румен Янев":

    Това набор 67 много познават...
  • 11 Десислава Димитрова

    0 9 Отговор

    До коментар #6 от "Той":

    дискавари е много малка част от това дето съм гледал за битката за британия .има спомени на участници в събитията като чърчил или гудриан във френската кампания.има безброй документални ленти и статистики.немците пак повтарям не са имали числено преимущество нито техническо такова,а книжките печатани в ссср си ги чети ти.колко време ни се обясняваше за голямата и технологично силната немска армия ,за да се изтъкнат съветските успехи и да се прикриие фиаското от 41-43 ,та в този стил са спомените и на жуков и на хрушчов.не че и от там не могат да се вземат данни ,но само след като се засекът от други извори извън ссср .спидфаерите и харикекените са били адекватни противници на месершмит 109 и статистиката ясно го показва ,но немците не се са можели да издържат на загубите ,а за англичаните това не е било проблем напротив .тва е причината и хитлер да спре операцията .загубата на огромно количество пилоти и самолети над британия не си е струвала щото основния му замисъл не е можело да бъде изпълнен ,а именно унищожението на кралските ввс и стартиране на операция морски лъв.три години след това американци и англичани ще унищожат луфтвафе ,свеждаики възможностите му до 0 точно с тренда за които говоря.тва че амерка ,канада ,австралия,индия ,южна африка ... са помогнали на великобритания е абсолютно нормално и очаквано,тва е част от англииския потенциал и приказки от типа: да ама без тях би било друго са си просто празни.англииските резерви в тва отношение включ
  • 12 Десислава Димитрова

    0 10 Отговор

    До коментар #6 от "Той":

    англииските резерви в тва отношение включват суровините икономиките и човешките ресурси на целия нов свят където към онова време е имало англииски колонии или англосаксонски свят,нещо за което хитлер е можел само да мечтае.за дюнкек си прав гудриян в спомените си говори за събитията в подробности,а именно за забраната да отреже англииското отстъпление към пристанището .хитлер си е мислел че чърчил ще му каже браво .да ама не !!!но дори да бе избит континенталния корпус ,великобритания пак не би имала сериозни проблеми ако руските мобилизационни възможности са били по статистика 20 млн. ,англииските съвсем не са били по-малки!
  • 13 Десислава Димитрова

    0 10 Отговор

    До коментар #7 от "Той":

    късмета е на страната на силния.дори и да бе избегнал съдбата си в онзи момент бисмарк бе обречен,пред мощта на англииския флот.слабостта на немците в морето е като на италианците на брега :)!една малта не успяха да превземат ,а толкова им трябваше,а са мислели да дебаркират на албиона,смях!англичаните в морето са показали 500 години кои са и немците го разбраха както в северно така и в средиземно,така и в океаните.чърчил не е харесвал българите лично ,а и професионално след като два пъти му заставаме на пътя ,при което резултата е сериозни загуби за британия в жива сила ,както и на съюзниците и.все пак не е искал тотално да ни няма ,гърците подкрепени от него на парижката мирна конференция искат да вземат родопите и пловдив.
  • 14 Десислава Димитрова

    0 11 Отговор

    До коментар #8 от "Eli Lafchiiska":

    споко,мъж съм.каубой не съм,но познания имам.
  • 15 Хрисофор Карамфилов

    3 0 Отговор
    Англия нямаше да издържи и 2 месеца,без помоща на САЩ.Огромни комвои от суровини военна техника и хора пътуват през Атлантика,въпреки свирепите загуби,причинени от немските подводници.Това е плана на Хитлер да изолира Англия по море и така да спрат жизнено важните за Англия доставки,и така тя да моли за милост.Англия няма свои суровини ,овцете изпасоха Англия,а „Великата Техническа Революция,тоест парните машини изгарят рано неѝните въглища.В началото плана на Хитлер работи вълчите глутници уништожават конвоите безмилостно и пращат на дъното голямата част от помошта.Американците дори създават транспортни кораби с тънка ламарина „Либрети„Нямало е смисъл от нормални кораби и без това германците ще ги потопят.
  • 16 Хрисофор Карамфилов

    3 0 Отговор
    Какво се променя.Англичаните успяват таѝно да пленят и да разшифроват немските кодове„ЕНИГМА„и така вече знаят всички планове на германците.Къде са пратени подводниците,кога на Ромел му пращат жизнено необходима помощ.Кога немската подводница подводница пътуваща за Япония с материяли и чертежи за първата атомна бомба е тръгнала къде ще зарежда,и в последствие е заловена от Американците,и материялите вместо да се използват против САЩ в открития пасифик се използват срещу Япония,каква ирония.Хитлер не е посмял да използва това оръжие в гъсто населена Европа,учените са му казали,че ще е равносилно на загуба и за едните и за другите,а в открития пасифик на Тихият океан срещу американските самолетоносачи,в помощ на Япония може.
Новини по държави: