Last news in Fakti

21 Ноември, 2014 09:14 966 0

Иран помилва "пропагандатор" и "богохулник" след 6 години затвор

  • иран-
  • хосейн дерахшан-
  • аятолах али хаменей-
  • блогър-
  • пропаганда-
  • помилване

Хосейн Дерахшан бе осъден на 19 години затвор за заговор и пропаганда срещу Иран

Иран помилва "пропагандатор" и "богохулник" след 6 години затвор - 1
Снимка Би Би Си

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей помилва ирано-канадския блогър Хосейн Дерахшан след шест години в затвора, заявиха ирански медии, цитирани от Би Би Си.

Блогърът бе арестуван в Техеран през 2008 г. по подозрение, че шпионира в полза на Израел.

Две години по-късно, той бе осъден на 19 години затвор за "заговор с враждебни правителства, разпространение пропаганда срещу ислямската система, разпространение на пропаганда в полза на контрареволюционни групи, богохулство и създаване и управление на неприлични уебсайтове", припомня Ройтерс.

На Дерахшан се приписва създаването на първите революционни блогове в Ислямската държава, като в тях се публикува инструкции на фарси как да се използват и създават блогове.

Нареченият „Баща на блога“ Дерахшан е журналист  в Техеран преди да се премести в Торонто през 2000 г. Тогава той започва да пише блогове, в които критикува иранското правителство.

Използвайки канадския си паспорт, той прави посещение в Израел - враг на ислямската република - през 2006 г., заявявайки, че иска да бъде мост между двете страни.

Нямаше конкретна причина дадена от иранските власти за освобождаването на блогъра, но местните медии съобщиха, както и самият помилван заяви, че е бил помилван от върховния водач на страната аятолах Али Хаменей

Дерахшан пише на своя Google+ страница: "Аз съм свободен след шест години. Благодаря на Бог. Благпдаря на аятолах Хаменей."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА