2 Декември, 2014 20:39 6 958 14

Стаматис Краунакис: В Солун се говореше български

  • стаматис краунакис-
  • българи-
  • гърция-
  • солун-
  • български език

Реших, че би имало смисъл в един неделен ден, когато едно дете умира от гладна стачка да отправя призив към президента на републиката и правителството по този повод

Интервю на известния гръцки композитор Стаматис Краунакис в забавно предаване на гръцката телевизия предизвика бурни реакции и нов спор между управляващата Нова демокрация и коалиционната радикална левица СИРИЗА.

Изявлението, което разбуни страстите в голяма част от гръцкото общество бе: „Дойде приятел от Северна Гърция и ми каза: „От колко години хората в Северна Гърция говорят на гръцки език? От сто? Преди освобожденията са говорили на български”. Както казват, никой от живеещите над Ламия (град в Централна Гърция – б.а.) не разбира гръцки език”, съобщава сайтът GrReporter.

На смущението на водещата на предаването Катерина Каравату, която е родена и израснала в Солун, която каза: „Не е ли свързана с това и душевността на хората?”, Краунакис отвърна с думите: „Разбира се, но да не се ли събуди всеки народ в този момент, в тази изстрадала Европа, която е подчинена на банките, а Германия размахва пръст като Дамоклев меч над съдбите на народите от южната част на континента?”.

В коментар за реакциите, които предизвикаха думите му по време на предаването, ден по-късно Краунакис заяви: „Скъпи приятели и врагове от северната ни Гърция…в телевизионно предаване, което се проведе вчера, неделя, в деня на Свети Андрей, говорим по много теми, като някои засягаха свободата, езика и душевността…една – две думи за езика бяха интерпретирани погрешно, като бяха изолирани от всичко което казах. Бяха прострени на въжето в интернет и ме „представиха” като някой, който „поставя под съмнение принадлежността на жителите на област Македония към гръцката нация”. Гледах видео материала отново и не мисля, че от думите ми може да бъде изведен такъв извод. Но тъй като получих много съобщения от хора, които ми писаха с много болка и съжаление в качеството си на представители на приятелите от тази част на родината ми, където съм бил уважен, обичан, оценен и т.н., не бих искал да остане дори сянка от праха, който се вдигна около този случай. Аз не съм нито историк, нито езиковед, а просто артист. Реших, че би имало смисъл в един неделен ден, когато едно дете умира от гладна стачка да отправя призив към президента на републиката и правителството по този повод. Преди да започнем изобщо представянията, разговаряйки просто така. Странно е, че никъде не видях изолирано и представено това мое изявление, кой би очаквал да се случи обратното разбира се, а само онова, което ме поставяше в открит морален конфликт с част от Гърция, откъдето са двете ми баби, дядовците ми – бойци и където съм получил награди и съм се радвал на огромен интерес от страна на публиката. По време на представлението „Ахарнис” в Горския театър в Солун масовият поток от зрители предизвика прекъсване на трафика. Навсякъде имахме много голяма публика – във Вероя, Преспес, Драма, Александруполи, Комотини, Ксанти…На много места открих различни културни пространства, бях първият, който свали цените на билетите през зимата на 2011…в големия сняг.

Затова смятам за много съмнително изолираното представяне на изявленията, които доведоха до конфликт между нас в една толкова тежка епоха. Не искам да оставя това така…Аз съм първият, който настъпва главата на змията, за да изчезне! Извинявам се искрено, ако съм ви засегнал без да искам. Това беше съвсем извън намеренията ми и целта на дискусията беше съвсем различна. Надявам се ..тези думи да поставят край на недоразумението, а насилието и цинизмът да не намират почва никога. Пожелавам ви успешен месец. Езикът ни е нашето бъдеще. Искам да ме извините и за още нещо. Така и не се научих как се поставят ударения чрез клавиатурата. В следващия живот може би! Стаматис Краунакис. 1/12/2014 в една държава на колене”.

 

Фактът, че в същото интервю композиторът коментира връзката на артистите с политиката предизвика реакции на политическо ниво. От Нова демокрация призоваха СИРИЗА да отпише Краунакис от „клуба” на поддръжниците си, а самия него – да оттегли спорното изказване. „Обидите срещу Северна Гърция и в ущърб на половината население на Гърция, на живеещите в Северна Гърция излагат онзи, който ги отправя. Дори ако той се определя като „приятел на СИРИЗА”, се посочва в съобщението на Нова демокрация. То продължава с призива към Стаматис Краунакис „да оттегли изказването си, а СИРИЗА да го отпише от списъка с поддръжниците, който г-н Ципрас представи преди европейските избори. В противен случай ще означава, че СИРИЗА споделя неговите неприемливи възгледи”.

По време на интервюто Краунакис бе заявил за политическите си възгледи: „Смятам, че артистът се намира много над който и да е политик. Политиците имат нужда от нас, а не ние от тях. Когато артистите се превръщат в опашка на която и да е партийна процедура, те не заслужават нищо друго освен оплюване. Много хора ми казват, че съм от СИРИЗА, понеже работя в радиото на СИРИЗА. Не, не съм от СИРИЗА, просто съм приятелски настроен към партията. И си запазвам правото да не съм никак приятелски настроен в момента, в който ще видя и там нещата започнат да стават непоносими".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ани

    4 2 Отговор
    Господи , тези хора считат за обидно част от населението им да говори на български? Моята баба по бащина линия е от село Баница Леринско , а не знаеше и дума на гръцки !Е след реакцията на политиците им , ми се ще България да бъде в границите когато нашите войници са отбивали военната си служба в град Кавала!!!!

    Коментиран от #5

  • 2 running wild

    2 2 Отговор
    Хайде да не вадим рогата! И без това Балканските държави сме с много рехаво население на базата на териториите ни. Веднъж завинаги ТРЯБВА да ''заровим томахавките'' на териториалните блянове и да станем възможно най-сплотени на територията на Балканите! Инак ще ни мачкат навеки!

    Коментиран от #3

  • 3 987

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "running wild":

    а дано стане,но сме трън в очите не европата
  • 4 Десислава Димитрова

    2 1 Отговор
    в северна гърция до 1913 година двете основни етнически групи с над 80% присъствие са българи и турци.турците са сменени за понтииски гърци ,както и за гърци от цариград ,одринска тракия и средиземноморското краибрежие на мала азия,българите в зоната солун,серес,промахон от една страна и до турската граница от другата са изгонени вследствие две етнически прочиствания през 1913 и 1919 година,българите в западна македония са подложени на геноцид и прогонване в гражданската воина в гърция след 1945 година ,но въпреки всичко има останали славяногласни и до днес . в голямата си част това са потомци на ренегати и въпреки че говорят наш диалект нямат българско самосъзнание.тези дето живеят във воденско и леринско все още имат компактни села и сред тях има доста които се чувстват македонци ,дори си създадоха и партия ,която е в политически съюз с тази на музиканта от статията.

    Коментиран от #6

  • 5 Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ани":

    Дядо ми е родом от село Зърнево, сега Като Неврокопион - първото село след новия граничен пункт до Гоце Делчев. Баща ми е служил в Кавала в 3-ти конен полк.
  • 6 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Да, напълно си права.
  • 7 Иван

    2 2 Отговор
    Факт е, 4е навсякъде грани4им със територии населени сега или в близкото минало с българи.Съседите ни гърци,сърби и др. трябва да се 4увстват неудобно за заграбените територии.За жалост не е така.

    Коментиран от #8

  • 8 Десислава Димитрова

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    ако трябва да бъдем точни,на балканите всички са загубили етнически територии или имат претенции за такива.ако на всички балканци ни се удовлетвори териториалния мерак ще ни трябват няколко полуострова като нашия.
  • 9 БГ

    2 2 Отговор
    Жалко че Хитлер загуби войната, ако беше спечелил щяхме да си върнем териториите от Симеонова България . За жалост комунизма изигра ролята на чума за България и още берем плодовете на това.

    Коментиран от #10

  • 10 running wild

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "БГ":

    И тогава работата можеше да е ''а дано, ама надали''! След като Хитлер е ''помолил'' през '41 ние да поемем ''административното'' управление на цяла гръцка Македония, и част от Югославия (със сегашната измислена Македония),новите български карти са били с включени тези територии на националния идеал, т. е. всички българи в идеалните български граници. На немските карти обаче, тези уж наши територии са били оградени с червен пунктир, като анклави към българската сегашна територия! Защо ли? Дали Хитлер при благоприятно стечение на ВСВ, би ни ги харизал без да се замисли, а?!
  • 11 доктор БЪЛГАРИН

    2 2 Отговор
    Най-накрая един почтен и честен грък...А виждате ли останалата подла византийска сган как му се нахвърля и то само защото се е осмелил да осветли една историческа истина. Завинаги да стоят с наведени глави, няма да е достатъчно, за да изкупят поне малко от греховете си, за това че преди около 100 години с пролятата българска кръв удвоиха територията си - НАД 180000 СВИДНИ БЪЛГАРСКИ СИНОВЕ ИЗМРЯХА ПО БОЙНИТЕ ПОЛЕТА НА МАКЕДОНИЯ И ТРАКИЯ, ЗА ДА МОЖЕ ТЕЗИ ОТ ВЕКОВЕ БЪЛГАРОФОБИ ДА ТРИУМФИРАТ, заедно с подкрепяните от "братска" Русия сърби. Стотици хиляди бежанци, геноцид над останалото българско население, в сърбия и гърция е забранено да се говори, и не се приема, че има българско малцинство(то преди е било мнозинство, но в резултат на зверската асимилация, за съжаление, е вече малцинство) ВСЕКИ БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА ЗНАЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ОГРАДЕНА ОТВСЯКЪДЕ С ВРАГОВЕ. Всеки да вземе да прочете малко история, и да си направи съответните изводи, защото както е тръгнало и в България няма да останат българи. Престанете да им ходите в курортите и да им наливате пари в икономиката. Нека си измрат с пословичния си мързел.
  • 12 Българчето

    0 2 Отговор
    Българин съм туй го казвам
    Пред когото и да щеш,
    Име одно не отказвам
    Ни сега, ни за напред,
    Български аз си говоря
    Откога съ се родил,
    Друг език и да дърдоря
    По стене съм го учил!
  • 13 Българчето

    0 2 Отговор
    Българин съм туй го казвам
    Пред когото и да щеш,
    Име родно не отказвам
    Ни сега, ни за напред,
    Български аз си говоря
    Откога съ се родил,
    Друг език и да дърдоря
    По стене съм го учил!
  • 14 Георги

    0 2 Отговор
    Ние нямаме военно гробище на територията на България.