Last news in Fakti

17 Декември, 2014 11:20 1 428 0

Епидемия от СПИН в Камбоджа

  • спин-
  • хив-
  • камбоджа

Заразата най-вероятно е предадена чрез замърсени игли

Епидемия от СПИН в Камбоджа - 1
Снимка Архив АП

Здравните власти в Камбоджа във вторник заявиха, че повече от 80 души - включително деца и възрастни хора - имат положителен резултат за ХИВ / СПИН в едно отдалечено село. причината за епидемията най-вероятно е свързана с използването на замърсени игли, съобщава АФП.

Стотици паникьосани жители на селото в западната провинция Батамбанг се стичат към здравния център за тестване, след като новината за масовата инфекция се появи миналата седмица. Тогава здравните власти потвърдиха 82 случая на заразени хора.

"От изследваните 556 души, 72 от тях имаха положителен тест за ХИВ / СПИН", Тенг Кунти, главен секретар на Националната СПИН организация като добави, че 14 от тях са деца.

"Това е по-висок процент от обичайното ... То може да бъде причинено от използването на едни и същи инструменти като игли," каза той. "Това е предварителното ни заключение ... но продължаваме работата си, за да съберем повече доказателства."

Още 10 души са дали положителен резултат във вторник, когато повече селяни пристигнали в здравния център в Батамбанг.

Селяните подозират, че заразата се е разпространила от инжекции, направени от частни местни медици.

"Това е изненадващо висок процент, най-високият, който някога съм виждал. Някои от заразените са жени на възраст от 70 години и 80 години", заяви Хей Сик, директор на местната СПИН програма.

До момента Камбоджа бе широко приветствана за усилията си в борбата срещу ХИВ / СПИН.

Нагионалната организация за борба с ХИВ / СПИН оповести, че процентът на заразените с ХИВ на възраст между 15 и 49 % е намалял от 0,6% през 2013 г. до 0,4 на сто през 2014 година.

В момента, в Камбоджа с болестта живеят повече от 73 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА