Last news in Fakti

25 Декември, 2014 15:47 934 1

Папа Франциск: Да спасим децата от войните

  • папа-
  • послание-
  • франциск

Господи, спаси децата, жертва на насилие! С децата се злоупотребява и се извършват насилия над тях

Призив за прекратяване на войните и защита на децата, които се намират във въоръжени конфликти, отправи папа Франциск в традиционното коледно обръщение Urbi et Orbi - "Към града и към света", предаде АП.

Светият отец приветства хилядите поклонници и туристи на площад „Св. Петър в Рим” с думите: „Скъпи братя и сестри, Честито Рождество! Исус, Божият син, Спасителят на света се роди за нас. Роди се във Витлеем от девица, като по този начин бяха изпълнени древните пророчества. Девицата се казва Мария, а нейният съпруг – Йосиф".

Папата обърна внимание преди всичко на кризисните ситуации по света, значението на децата и егоизма на съвременния свят спрямо тях, коментира Ройтерс. Настоящето Рождество Христово е свързано с много сълзи. Господи, спаси децата, жертва на насилие! С децата се злоупотребява и се извършват насилия над тях, призова папа Франциск. Той посочи, че тъгува за огромния брой деца, които стават обект на търговия и трафик или са принудени да стават войници.

Светият отец призова за мир в Близкия изток между палестинци и израелци, в Украйна, а така също и в конфликтните точки на Африка, отбелязва в. „Монд“.

Той припомни за преследването както на християнските общности в Сирия и Ирак, така и на етнически и религиозни групи.

Нека Коледа им донесе надежда, пожела папата. Нека безразличието да се превърне в необходимата хуманитарна помощ, за да преодолеят тежките условия на зимата, призова светият отец.

Той не пропусна също така да благодари и на тези, които смело помагат на инфектираните с ебола в Африка, посочва Би Би Си.

Папа Франциск все пак не пропусна да отбележи, че църквата все още е против аборта, посочвайки че децата не са само жертва на военни конфликти, но и на егоизма на хората, заради което много от тях не се раждат, имайки предвид аборта. Неговата благословия бе насочена преди всичко към децата, но свързана недвусмислено с възрастните, от които те зависят.

Папата отправи послание и към болните хора и всички онези, които се грижат за тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Само не закачайте децата ни, препратка-педофилската ви /католическа/ ориентация...
Новини по държави: