Last news in Fakti

11 Февруари, 2015 14:28 1 622 1

Арестуваха за корупция политик, близък до Траян Бъсеску (Видео)

  • елена удря-
  • румъния-
  • корупция
Арестуваха за корупция политик, близък до Траян Бъсеску (Видео) - 1
Снимки: АП/БТА

Бившият министър на туризма на Румъния Елена Удря беше арестувана по обвинение за корупция, пране на пари и търговия с влияние, съобщава Медиафакс.

Това стана факт във вторник следобед след като тя отиде да дава показания пред Агенцията за борба с корупцията. В понеделник депутатите гласуваха да й бъде свален имунитета и тя да бъде разследване по широкия кръг от обвинения. Привечер във вторник тя беше изведена с полиция от Агенцията за борба с корупцията.

Около името на 41-годишния политик и лидер на партията Народно движение Елена Удря от месеци се шуми за тъмни афери. Румънските медии разкриват, че тя в своите декларации за доходите и имотното си състояние е пропуснала да посочи това, което притежава нейният бивш съпруг Дорин Кокош. Двамата се женят в Ню Йорк на връх 30-годишния рожден ден на Елена Удря. Десет години по-късно те се разделят.

Допълнителна интрига в скандала внасят и самите данъчни декларации на 41-годишната Елена Удря. От тях става ясно, че тя между 2009 и 2013 г. е придобила различни недвижими имоти, чиято стойност значително надхвърля доходите й като лидер на пропрезидентската партия на Траян Бъсеску, министър, заместник-министър или преподавател, става ясно от изнесените за медиите данни от разследването.

Удря е родена на 26 декември 1973 г. Влиза в политиката през 2004 г., когато става общински съветник в Букурещ.

От февруари до ноември 2005 г. Елена Удря е ръководител на президентската канцелария на Траян Бъсеску. Принудена е да напусне след като се замества в корупционен скандал за обществени поръчки, които са донесли облаги на приближени до мъжа й бизнесмени.

Това не й пречи на политическата кариера и тя до 2012 г. влиза в няколко правителства на Траян Бъсеску. От 2008 до 2009 г. е министър на туризма, а от 2009 до 2012 г. е министър на регионалното развитие и туризма. Междувременно нейният съпруг оказва влияние върху работещи в Румъния IT и софтуерни компании, за да получи от тях подкуп от 9 млн. евро. Един от казусите е за обществена поръчка за снабдяване на училищата с компютри.

През август 2011 г. Елена Удря се появява с рокля на Долче и Габана, която струва над 13000 британски лири. В края на 2011 г. тя се появява в провокативна фотосесия за списание „Табу“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    0 0 Отговор
    Е у нас такова нещо не може да се случи,нашите политици са чисти като момина сълза втора употреба.