Last news in Fakti

12 Февруари, 2015 09:26 2 466 0

Преговорите на Нормандската четворка продължават още (обновена)

  • минск-
  • нормандска четворка-
  • преговори-
  • украйна-
  • путин-
  • меркел-
  • порошенко-
  • оланд-
  • донецк

Специалният кореспондент на Комерсант в Минск Андрей Колесников написа в своя профил в Twitter, че договореният документ ще бъде подписан на ниво Контактна група

Преговорите на Нормандската четворка продължават още (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

Преговорите лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна - Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко във формата Нормандска четворка приключиха след 14 - часов преговорен маратон, съобщи РИА Новости. Буквално след половин час обаче бе съобщено, че преговорите са възобновени и на участниците в тях е донесена закуска.

Изготвеният по-рано документ е предаден на експертите от Контактната група, които да го прегледат преди да бъде подписан.

Специалният кореспондент на „Комерсант“ в Минск Андрей Колесников написа в своя профил в Twitter, че договореният документ ще бъде подписан на ниво Контактна група. На нейното заседание присъстват лидерите на сепаратистките проруски републики в Донецк и Луганск, така и помощникът на президента Владимир Путин Владислав Сурков.

Все още не се съобщават допълнителни подробности. Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция ще подпишат документ за разрешаване на конфликта в Украйна, разкри Ройтерс. Агенцията се позовава на дипломатически източник за "Ройтерс". Източникът не посочва подробни данни от документа.

ТАСС разкрива. че документът обхваща 12 или 13 точки.

Преговорите продължиха над рекордните 14 часа. Допълнителна интрига от време на време всяваха излизането от стаята за кратка на Путин, Меркел, Порошенко и Оланд.

Четиримата преговарящи позираха за протоколна снимка при една от паузите, но без да коментират.

Междувременно в медиите изтекоха кадри, на които се виждаше как руският президент Владимир Путин държи в ръката си счупен на две молив.

Украйна настоява за възстановяване на правителствения контрол над размирните райони като се предвижда по-широка автономия за Донецк и Луганск. Освен това Киев настоява за разоръжаването на бунтовниците, изтеглянето на руските части, размяна на военноплениците и възстановяване на контрола по руско-украинската граница.

Проруските сепаратисти настояват за отделяне от Украйна и признаване на самопровъзгласилите се Донецка и Лугански народни републики, амнистия за сепаратистките лидери и запазването на въоръжението.

Русия също настоява за законови гаранции за рускоезичното население в Източна Украйна, пълна автономия за Донецк и Луганск във федеративна Украйна. На този етап Кремъл не поставя изискване за независимост, но не е съгласен да върне Крим на Украйна. За сметка на това иска изтегляне на украинските части.

ЕС и САЩ настояват за възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Русия да прекрати намесата си в Източна Украйна и да изтегли всички части и тежко въоръжение. Ефективен контрол над руско-украинската граница и демилитаризирана зона между двете враждуващи страни.

Междувременно се съобщава за нови сблъсъци в конфликтната зона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА