Last news in Fakti

10 Март, 2015 16:16 2 081 0

Холандски министър хвърли оставка заради наркодилър

  • холандски-
  • министър-
  • оставка-
  • хвърли-
  • наркодилър-
  • глоба-
  • сделка-
  • прокуратурата-
  • амстердам

Той призна, че преди 14 години е дал на разследващите и правителството грешна информация за размера на глобата, наложена на нарушителя

Холандски министър хвърли оставка заради наркодилър - 1
министърът на сигурността и правосъдието Иво Опстелтен

Министърът на сигурността и правосъдието в Холандия Иво Опстелтен подаде оставка заради сделка от 2001 г. на прокуратурата в Амстердам с наркодилър. Той призна, че е дал на разследващите и правителството грешна информация за размера на глобата, наложена на нарушителя, съобщи Newsru, позовавайки се на холандската информационна агенция Nieuwsbank. Неговият секретар Фред Тевен също е депозирал оставката си.

Тевен е ръководил сделката преди 14 години, заемайки тогава поста прокурор на Амстердам. Сложен е запор на няколко сметки на дилъра Кис Хелман заради започнало спрямо него разследване за търговия с наркотици и е решено, че той трябва да заплати голяма глоба.

Според данните на журналистическо разследване на телевизионното предаване  Nieuwsuur, чиновниците заявили, че са му удържали глобата и са му върнали 500 000 евро, докато всъщност върнали на наркобарона цели 2,4 млн. евро, а в държавата влезли едва 750 000 гулдена (350 000 евро по днешния курс).

При това документите за операцията по тайнствен начин изчезнали завинаги. Медиите разгледали данните в компютърните бази и стигнали до извода, че правоохранителите са участвали в престъпната сделка и вероятно са получили подкуп.

"Открих цифрово потвърждение за превод от 4,7 млн. гулдена. Признавам, че трябваше да публикувам по-рано тази информация“, заяви министър Опстелтен.

Наблюдателите смятат, че този скандал може да се отрази негативно върху рейтинга на холандския премиер Марк Рюте и неговата Народна партия за свобода и демокрация. На 18 март в страната ще бъдат проведени регионални избори и управляващата коалиция може да загуби много гласове, коментира „Дойче Веле“.

Холандия е една от малкото държави, където пушенето на марихуана не е извън закона, но кофи-шоповете са достъпни само за жители на страната, не и за туристи. Леките наркотици са легализирани още преди 3 десетилетия и всяка година там се продават по няколкостотин тона марихуана и хашиш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: