Last news in Fakti

13 Април, 2015 10:56 1 562 1

Хилари Клинтън се включи в президентската надпревара

  • хилари клинтън-
  • сащ-
  • президент-
  • демократи-
  • президентски избори

След месеци на спекулации бившата първа дама на САЩ потвърди слуховете в своята уебстраница

Хилари Клинтън се включи в президентската надпревара - 1
Снимка АП/бта

Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън се подготвя за своята кампания да стане първата жена президент на САЩ. Във видео, качено на нейния уебсайт, тя официално потвърди очакванията на наблюдателите, които залагаха, че през уикенда бившата първа дама ще обяви втората си кандидат-президентска кампания за вота в края на 2016 г., съобщават всички американски медии.

От месеци всички очакваха г-жа Клинтън да обяви кандидатурата си и тя го направи в неделя: „Кандидат съм за президентските избори”, заяви тя.

Това е втори опит на 67-годишната Клинтън, която се кандидатира и през 2008 г., но загуби от Барак Обама.

Екипът на Клинтън заяви, че ще прекара следващите няколко седмици в изграждане на масова подкрепа в ранните етапи на предизборната кампания на Демократите, в която Клинтън ще се бори за номинацията на своята партия.

Нейният първи  митинг, който официално ще даде началото на кампанията, не се очаква до средата на май.

В неделя Клинтън официално стартира сайта на кампанията си и заяви във видео клип решението да се бори в надпреварата за Белия дом. Малко по-рано обаче  Джон Подеста – ръководителят на кампанията на Клинтън, изпрати съобщения с новината до дарители и медиите, пише в. „Ню Йорк Таймс”.

Въпреки все по-честите атаки срещу нея през последните седмици Клинтън влиза като един от най-силните претенденти в надпреварата за държавен глава на САЩ.

„Всеки ден американците се нуждаят от шампион и аз искам да съм този шампион”, заявява Клинтън.

В своята кампания Клинтън акцентира върху нуждите на обикновения американец – аспект, който се смята, че убягва на бившия държавен секретар. Критиците са на мнение, че макар да е професионалист с доказани качества, бивша първа дама, сенатор и държавен секретар, тя е дистанцирана от ежедневието и проблемите на средната класа.

Още в самото начало на своята кандидат-президентска кампания Хилари Клинтън показва подкрепа за имигрантите и еднополовите двойки – две от горещите теми в американското общество.

Клинтън вече има подкрепата на Обама, който заяви в събота, че тя би била "отличен президент".

Тя получи и неочаквана подкрепа от Германия. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер приветства очакваната кандидатура на американската демократка Хилари Клинтън за президентските избори в САЩ през 2016 г., съобщи Ройтерс.

Но атаките на републиканците вече започнаха. Джеб Буш, бивш губернатор на Флорида и брат на Джордж Буш, който се очаква да се кандидатира от страната на Републиканците написа: "Ние трябва да се справим по-добре от Хилъри."

В свое онлайн видео в неделя, той се фокусира върху външната политика, като каза: "Трябва да направим по-добра външната политика от тази на Обама-Клинтън, която накърни взаимоотношенията с нашите съюзници и окуражи нашите врагове."

Друг републиканец, който също е в надпреварата за президентския пост - Ранд Пол, също критикува Клинтън за начина по който се е справила с нападението срещу дипломатическата мисия за САЩ в Бенгази, Либия през  септември 2012 г., в която американският посланик бе убит.

Към момента тя е смятана за най-вероятния кандидат от демократичната партия, който ще се изправи в президентската битка през ноември 2016 г.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    1 0 Отговор
    И при тях се въртят едни и същи ,затова и при тях политиката е една и съща,, АГРЕСИЯ"