20 Май, 2015 16:04 909 0

В Чили възобновяват разследването за смъртта на президента Монталва

  • едуардо монталва-
  • президент-
  • чили

Той почина през 1982 г. при съмнителни обстоятелства

В Чили възобновяват разследването за смъртта на президента Монталва - 1
Снимка: wikipedia

Съдът в Чили реши да възобнови разследването за смъртта на бившия президент на страната Едуардо Фрей Монталва, съобщи „Хералд Сън“.

Монталва беше отявлен критик на режима на генерал Аугосто Пиночет. През 1982 г. той почина по подозрителен начин след рутинна операция от херния. Апелативният съд в Сантиаго нареди преразглеждането на случая, който беше затворен през октомври 2014 г.

През 2009 г. бяха повдигнати обвинения срещу шестима души, сред които лекари и бивши агенти на Пиночет , за това, че са участвали в конспирация за отравянето на Монталва. Дъщерята на бившия президент заяви, че той е бил убит чрез отравяне с иприт и талий.

Монталва беше президент на Чили между 1964 и 1970 г., като беше наследен от Салвадор Алиенди. Когато Монталва почина на 71 година, той се превърна знак на опозицията срещу Пиночет, който оглавяваше 17-годишен диктаторски режим в страната след свалянето на Алиенде през 1973 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА