Last news in Fakti

2 Юни, 2015 12:16 944 0

Три цигарени компании отнесоха глоба от над $15 млрд. в Канада

  • компании-
  • цигари-
  • канада

Искът в Квебек е заведен от над 1 млн. ищци

Съдът в Квебек осъди три големи цигарени компании да платят $ 15.6 млрд. обезщетения на тютюнопушачи, съобщи  thespec.com.

Това се смята за най-големия подобен съдебен процес в историята на Канада.

„Тези три компании са лъгали техните клиенти в продължение на 50 години и са ударили по тяхното право на живот.“, заяви Андре Лесперанс, който е един от адвокатите,които са работили по делото.

„Това е голяма победа за жертвите и за обществото като цяло.“

Съдебното решение не е било толкова приятно за Лиз Блейз. Нейният съпруг Жан-Ив Блейз е завел едно от делата, които впоследствие са се слели в едно, малко преди своята смърт от рак на белия дроб през 2012  г. Лиз даде пресконференция в Монреал веднага, след като присъдата бе обявена и призова всички пушачи да спрат цигарите.

Трите осъдени компании ще  си поделят глобата от $ 15.6 млрд. От Imperial Tobacco  ще трябва да изплатят $ 10.5 млрд.  Rothmans, Benson & Hedges ще се разделят с $ 3.1 млрд., а JTI-Macdonald ще изплатят $ 2 млрд.

Над 1 млн. канадци са били представени във въпросното дело срещу тютюневите компании. Една част са сериозно разболели се в следствие на пушенето, а другата твърди, че е до толкова пристрастена, че няма как да се откаже. Потребителите твърдят, че компаниите са прикривали от тях информация за съдържанието на цигарите рисковете за здравето. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: