22 Юни, 2015 19:50, обновена 22 Юни, 2015 19:51 1 137 1

ООН отправи тежки обвинения за военни престъпления към Израел и Палестина

  • оон-
  • израел-
  • палестина-
  • доклад-
  • военни престъпления-
  • обвинения

Според доклад на ООН по време на конфликта през 2014 г. има доказателства за сериозни нарушения на човешките права и международното законодателство

ООН отправи тежки обвинения за военни престъпления към Израел и Палестина - 1
Снимки АП/БТА

Израел и палестинските екстремисти може да са извършили военни престъпления по време на конфликта между Израел и Газа през 2014 г., се казва в доклад на следователите на ООН.

В дългоочаквания доклад, екипът на ООН заявява, че има доказателства за "сериозни нарушения" и от двете страни.

Израел отхвърли разследването като го определи като "политически мотивирано и морално погрешно", а от Хамас заявиха, че погрешно се отъждествяват "жертвата и палачът".

Миналогодишният конфликт продължи 50 дни и загинаха 2300 души. От палестинска страна жертвите бяха 2251, от които 1462 са цивилни. От израелска страна 67 войници бяха убити, заедно с шест цивилни.

Израел твърди, че е започнал офанзивата в Газа, за да сложи край на ракетния обстрел и да премахне заплахата от нападения на екстремисти по границата.

По-рано в разследването, ръководителят на екипа на ООН принудително подаде оставка, защото бе обвинен от Израел в пристрастие, тъй като е работил за Организацията за освобождаване на Палестина.

Докладът на Съвета на ООН по правата на човека заявява, че докато и двете страни - и израелци и палестинци - са били "дълбоко разтърсени" от войната през лятото, в Газа "мащаба на разрушенията е безпрецедентен". Според него 551 палестински деца са сред загиналите. До 1600 души в Израел също са били ранени от палестинските удари.

В доклада се казва още, че Израел е провел повече от 6000 въздушни удара срещу Газа, много от които са уцелили жилищни сгради. Повредени или разрушени са били около 18 000 жилища, а голяма част от инфраструктурата на Газа е била разрушена. "Има сериозни индикации, че тези атаки могат да бъдат непропорционални и следователно причислени към военните престъпления", се казва в доклада на ООН.

В него се казва и че докато израелските отбранителни сили (IDF) са взели значителни мерки да предпазят цивилното население, то "може да не са направили всичко възможно, за да избегнат или да ограничат" атаките си.

Следователите също заявяват, че палестинските бойци са изстреляли над 6600 ракети срещу Израел. Отбелязва се още, че някои палестински групировки умишлено са се целели в цивилни цели.

В доклада се казва, че използването на ракети от палестинските бойци, както и убийствата на предполагаеми предатели, също "могат да бъдат сметнати за военно престъпление".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    0 0 Отговор
    аа няма проблем щом са евреите могат да избиват наред

    тва да не е русия да гледаме спазване на човешки права