8 Юли, 2015 11:47 1 034 0

В Чили узаконяват отглеждането на марихуана

  • чили-
  • марихуана-
  • узаконяват

Тя ще може да бъде използвана за медицински и лични цели

В Чили узаконяват отглеждането на марихуана - 1
Снимка: БТА/AP

Нов законопроект, който позволява отглеждането на малки количества марихуана в Чили бе одобрен от Долната камара на местния парламент, съобщи Би Би Си.

Мярката ще позволи във всеки чилийски дом да се отглеждат от 6 растения. До този момент  отглеждането и разпространяването на марихуана в страната се наказваше с до 15 години затвор. Предстои законопроектът да бъде одобрен от здравната комисия, а след това и от Сената.

Членовете на долната камара одобриха законопроекта със сериозно мнозинство след 68 гласа „за“ и 39 „против“. Все пак някои депутати в страната критикуват това решение, смятайки че то насърчава употребата и разпространението на наркотици в страната.

Една чилийска община вече започна засаждането на марихуана за медицински цели през октомври. Ако новият закон бъде одобрен, марихуана ще може да се отглежда и с цел развлечение.

Вече в няколко държави в света, които са ограничили ограниченията срещу употребата на марихуана. В САЩ има 20 щата, в които ползването на марихуана за медицински цели е разрешено. Във Вашингтон и Колорадо е позволено нейното отглеждане за лично ползване. Уругвай стана първата страна, която легализира пазара за марихуана през 2013 г., като през тази година това направи и Ямайка.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА