Last news in Fakti

13 Септември, 2011 12:32 906 0

В Либия ще властва „умерен ислям“

  • либия-
  • ислям
В Либия ще властва „умерен ислям“ - 1
Джалил. Снимка: БГНЕС

Лидерът на либийската преходна власт Мустафа Абдул Джалил заяви, че ислямът ще бъде основен източник на законодателството на нова Либия. Това стана на първата му публична реч в столицата Триполи, откакто Муамар Кадафи я напусна, предаде Би Би Си. Джалил начерта планове за създаване на модерна демократична държава, основана на „умерен ислям“ пред 10 000 привърженици на „Площада на мъчениците“. Той обеща, че лидерите на нова Либия няма да приемат никакви екстремистки идеи и допълни: „Ние сме мюсюлманска нация с умерен ислям и така ще бъде“. Жените ще получат по-голяма роля в преустроената страна.

По-рано полковник Кадафи заяви, в телевизионно обръщение, че ще се бие до победа. „Всичко, което ни остава, е да се борим за победата и да победим превратаджиите“, заяви диктаторът, чието местоположение остава загадка. Лоялните му сили оказват яростна съпротива на бунтовниците в последните останали крепости на режима – Сирт и Вани Валид.

Мустафа Абдул Джалил, че преходната власт е изправена пред сериозни трудности, една от които е неизвестността на Кафади. Много от висшите кадри на бившия режим се разбягаха в Нигер и Алжир.

Междувременно Амнести Интернешънъл предупреди, че силите срещу Кадафи също са замесени в мъчения и убийства на невинни. Грешки имаме, призна Джалил, но допълни, че те в никакъв случай не могат да се окачествят като военни престъпления.

Джалил е бивш правосъден министър на режима на Кадафи. Той бе един от първите висши кадри, които се разделиха с полковника и минаха на страната на опозицията, а днес благодари на западните сили, които й помогнаха да свали Кадафи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА