Last news in Fakti

20 Юли, 2015 12:19 1 351 0

Сърбия притеснена от съдебния референдум в Босна

  • сърбия-
  • референдум-
  • босна-
  • сръбска република-
  • автономия-
  • ес

Сърбия трябва да е много внимателна ако иска да постигне напредък в преговорите за присъединяване към Европейския съюз

Сърбия притеснена от съдебния референдум в Босна - 1
Лидерът на босненските сърби, Милорад Додик

Сърбия призова своите етнически родственици в съседна Босна да премислят отново, преди да гласуват на референдума относно ръководството на националния съд, гласуване, което според Запада би застрашило целостта на босненската държава, пише Ройтерс.

Сръбски депутати в автономната Република Сърбия в Босна, гласуваха в сряда да се проведе референдум относно компетентността на съда, твърдейки, че той е предубеден срещу сърбите.

Западът вижда този ход, като част от нарастващото предизвикателство към лидера на босненските сърби, Милорад Додик, за оцеляването на Босна като държава, 20 години, след края на война, в която Сърбия подкрепи Босненските сърби с военна сила и пари.

Намесата на сръбския министър-председател Александър Вучич отразява натиска, на който Белград е подложен от страна на Запада да подкрепи стабилността в региона, ако иска да постигне напредък в преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

"Опитах се в името на Сърбия да представя всички тези събития в по-широк контекст", заяви Вучич пред репортери след срещата си с Додик в Белград миналата седмица и заяви, че е помолил Додик "да помисли още веднъж относно референдума дали трябва националният съд да има власт над гражданите на територията“.

В сряда, посолството на САЩ в Босна осъди инициативата за референдум, наричайки го работа на "корумпирани сили" и заяви, че Вашингтон ще помисли за "подходящ отговор."

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини заяви в изявление в четвъртък, че такова гласуване "ще оспори сближаването, суверенитета и целостта на Босна и Херцеговина" и рискува да подкопае интеграцията на страната в ЕС.

Додик твърди, че държавният съд не е бил предвиден в рамките на мирното споразумение, което сложи край на войната от 1992-95 г. и че той нарушава границите на Република Сръбска и е пристрастен към сърбите.

Додик, който се стреми да задълбочи връзките си с традиционният сръбски съюзник Русия през последните години заяви, че е отворен за преговори за решаване на сръбските опасения, "а след това няма да има нужда от референдум".

Референдумът все още трябва да премине през горната камара на регионалния парламент, където се очаква босненските мюсюлмани да го отнесат до Конституционния съд.

Международния мирен пратеник в Босна, австрийският дипломат Валентин Инко, също е вероятно да наложи вето. Въпреки това Додик заяви, че гласуването ще продължи напред. Неговата партия призова за референдум през 2018 г. за отцепване на Република Сръбска, освен ако на региона не бъдат предоставени по-големи правомощия. Това задълбочава притесненията на Запад, че Босна рискува да се разцепи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: