Last news in Fakti

28 Юли, 2015 09:39 1 760 3

Хокинг: Не използвайте изкуствен интелект за военни цели!

  • учени-
  • изкуствен интелект-
  • оръжия-
  • стивън хокинг-
  • забрана-
  • писмо-
  • автономни

Писмото бе подписано от повече от 1000 учени и бизнесмени

Хокинг: Не използвайте изкуствен интелект за военни цели! - 1
Снимка: БТА/ AP

Повече от 1000 учени, инженери и бизнесмени подписаха отворено писмо, с което настояват за въвеждане на забрана на използване на „автономни оръжия“ и на изкуствен интелект за военни цели, съобщи TechCrunch.

Писмото бе подписано от британския астрофизик Стивън Хокинг, както и от основателя на Tesla Motors Илон Мъск, и бе представено на Международната конференция за изкуствен интелект, провело се в Буенос Айрес.

Според учените е въпрос на време AI (изкуствен интелект)-технологията да се появи на черния пазар и да попадне в ръцете на терористи.

„Автономните оръжия са описани като третата революция, що се отнася до войната – след барута и ядрените оръжия“, пише Time.

В писмото се казва, че AI-оръжията могат да набелязват цели и да атакуват без човешка заповед.

„Моето мнение е, че всяка технология може да се използва за добро и за лошо. Изкуственият интелект не прави разлика. Затова трябва да направим избор по кой път ще тръгнем“, сподели Тоби Уолш, австралийски професор, работещ в тази сфера. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    1 0 Отговор
    проблема за за ядрената отбрана на русия ..система ,,периметар,, или по известна в нато като ,,мъртва ръка,,

    Принципът на работа на системата „Периметър“ е следният. В мирно време основните компоненти на системата се намират в дежурен режим, следейки за обстановката и обработвайки постъпващите от измервателните постове данни. В случай на възникване на заплаха от широкомащабно нападение с използване на ядрено оръжие, (потвърдено с данни от системата за ранно предупреждение за ракетно нападение), комплексът „Периметър“ автоматично се привежда в бойна готовност и започва да следи оперативната обстановка.
    Ако сензорните компоненти на системата с достатъчна достоверност потвърждават факта на масиран ядрен удар, а самата система за определено време загуби връзката с основните командни възли на РВСН, тя инициира запуска на няколко командни ракети, които, прелитайки над своя територия, предават с помощта на монтираните на борда мощни радиопредаватели контролен сигнал и пусковите кодове за всички компоненти на ядрената триада – шахтни и подвижни пускови комплекси, атомните подводни ракетни крайцери и стратегическата авиация. Приемната апаратура както на командните пунктове на РВСН, така и на отделните пускови установки, като приеме този сигнал, започва процес на незабавно изстрелване на балистичните ракети в напълно автоматичен режим, осигурявайки гарантиран ответен удар по противника даже в случай на гибел на целия личен състав.

    Наскоро Путин заяви : Аз съм сигурен, че нашите учени могат да измислят десетки асиметрични отговори на военната заплаха от страна на САЩ, при това на един порядък по-евтини. А що се отнася до аморалността, то ако някои британски лейди смятат противопехотните мини за аморално оръжие, а „Томахок“ – за високо уважавано, то няма да е лошо добре да ги изплашим. И колкото по-силно пищи тази лейди, толкова по-малко желание ще имат нашите западни приятели да се закачат с Русия.

    Коментиран от #3

  • 2 Джон Смит

    0 0 Отговор
    ТЕРМИНАТОР-"Страшния Съд"!
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "сссс":

    Има хора с "мъртва ръка" по рождение и за тях точно е казано че "и х.. да хванат ,ще изсъхне".
Новини по държави: