Last news in Fakti

14 Август, 2015 16:07 776 0

Абе изрази "дълбока скръб" за участието на Япония във Втората световна война

  • япония-
  • шинзо абе-
  • втората световна война-
  • извинения

Pремиерът обаче не се извини лично, както направиха негови предшественици

Абе изрази "дълбока скръб" за участието на Япония във Втората световна война - 1
Снимка АП/БТА

Премиерът на Япония Шиндзо Абе изрази "дълбоката си скръб" заради действията на страната си във Втората световна война, пише Би Би Си.

В изявление, което отбелязва 70-ата годишнина от капитулацията на Япония във Втората световна война, той изказа познатите извинения и разкаяние, които и предходните няколко японски правителства изказват. Но за разлика от тях Абе не вложи нищо от себе си в изявлението.

Той добави, че бъдещите поколения не трябва да "бъдат карани да се извиняват".

Речта бе внимателно наблюдавана от азиатските страни заради опасения, че ще омаловажи военновременните зверства извършвани от Япония.

Китай и Южна Корея по-специално, които бяха под японска окупация по време на войната, заявяват, че Япония никога не е изкупила напълно вината за своите действия.

Абе заяви, че Япония е нанесла "неизмерими щети и страдания" на "невинни хора" по време на войната.

"Япония нееднократно е изразявала чувството на дълбоко разкаяние и  извинения за действията си по време на войната", каза той и добави: "Такава позиция изразявана от предишните кабинети ще остане непоклатима в бъдещето".

Той подчерта, че следвоенните поколения на Япония, които са над 80% от населението "нямат нищо общо с тази война". Но той добави, че японците все още трябва "категорично да се изправят пред историята на миналото".

Абе е под натиск, не само за да не разгневи Китай и Южна Корея, важни регионални съюзници, но също така и да не ядоса вътрешните националисти, които са израснали с постоянната нужда да се извиняват за стари исторически решения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: