Last news in Fakti

3 Септември, 2015 10:14 4 109 35

Внушителен военен парад в Пекин

  • парад-
  • военен-
  • китай-
  • внушителен

Китай демонстрира военно самочувствие

Внушителен военен парад в Пекин - 1
Снимки: АП/БТА

В Пекин се проведе внушителен военен парад по случай 70-годишнината от победата над Япония през Втората световна война.

В парада взеха участие над 12 хиляди души, съобщи Ройтерс. Освен китайски войници в него участваха и военослужещи от Русия, Беларус, Сърбия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Пакистан, Монголия, Египет, Мексико и Куба, които бяха представени от почетни роти от най-малко 70 души. Афганистан, Венецуела, Лаос, Камбоджа, Фиджи и Вануату участват с по седем войници.

Гости на парада бяха официални представители на 49 страни, включително 30 държавни и правителствени ръководители. Сред тях беше и руският президент Владимир Путин, който зае почетното място вдясно от китайския си колега Си Цзинпин.



На трибуната бяха още президентите на Беларус, Египет, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Южна Корея, Таджикистан, Узбекистан, Чехия, Република Южна Африка и други страни. Там беше и Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.



За първи път парадът се провежда по случай кръглата годишнина от края на войната, в предните години той се провеждаше по случай Деня на създаването на Китайската народна република, отбелязва ТАСС.



Китай извади на показ внушително въоръжение - пеждуконтинентални балистични ракети, безпилотни летателни апарати, танкове, бронетраспортьори. Около 200 самолета и въртолети взеха участие в парада.



В своята реч президентът на Китай Си Цзинпин заяви, че страната ще извърши масирани съкращения на въоръжените сили - армията ще бъде намалена с 300 000 души до 2 милиона.

"Ние китайците обичаме мира. Колкото и силен да стане Китай, никога няма да гоним хегемония или експанзия. Китай никога няма да причини страдания на друга страна," отбеляза Си Цзинпин.



Той припомни, че в хода на Втората световна война Китай е загубил повече от 35 милиона души, тогавашният Съветският съюз - 27 милиона. Жертвите на войната - военни и цивилни са ооколо 100 милиона.



Антивоенният патос на президента на Китай обаче не се споделя от западните държави, коментира Асошиейтед прес. Сред малкото техни представители бяха бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и бившият британски премиер Тони Блеър. Запада се притеснява от антияпонския подтекст на парада и агресивните действия на Китай за предявяване на териториални претенции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    1 0 Отговор
    Ей така се манипулира историята!

    Китай бил победил Япония през ВСВ...ХАХАХА!

    Коментиран от #2, #3, #12

  • 2 Кайман хърделист

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    То и в БГ е било османско присъствие донесло развитие на търговския, културния и генетичен обмен, а не османско иго. Вазов скоро ще го забранят да се изучава, освен ако не му измислят подходящо заглавие на романа от "Под присъствието"
  • 3 раптор

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Ето това е тролско изказване... Е Китай не е победител така ли? То става дума, че празнуват победата над Япония, а не победата си над Япония... Къде видя, че те твърдят, че собственоръчно са ги били?Много ви е яд на нас и нашите дружки! Защото вие с вашите - САЩ не сте мили дружки, а сте най-забравения и безполов народ. Хахаха! Като японците - манга любов!

    Коментиран от #5

  • 4 Чукча

    0 0 Отговор
    А защо не са на парада хвърлилите над Япония двете атомни бомби хамериканци.Или те не се считат за победители,или не са ги поканили.И в двата случая говори лошо за тях.
  • 5 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "раптор":

    Точно така, мекеренце, Китай е бил смачкан от японците през ВСВ, а победилят на Япония е друг.

    И не се радвай много на китайците, че тия оръжия са за завземане на нова жизнена територия за претъпкания Китай, а познай тя къде се намира!

    Коментиран от #14, #15

  • 6 Киро

    0 0 Отговор
    Дори един Израел има повече самолети от тия жълтури, да не говорим и колко по-качествени са!

    Коментиран от #13

  • 7 Христофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    А аз съм впечатлен от батальона за оказване на първа помощ,и дори бих се записал,доброволец.
  • 8 ехееееееееее

    0 0 Отговор
    Абе май е по-добре да ти оказва първа помощ тоя батльон!
  • 9 сссс

    0 1 Отговор
    американците бесни ..путин стои от дясно на китаеца вожд

    малее китайската и рускатаа рмия кошмара на сащ

    въоражени до зъби на нато ще им се види голям кошмар ако ги здъвчат

    ако забелязвате въоражението е изцяло руско производство -- по запознатите знаят и имената ..сс 400 , буратино, ескандери , и подобните аналози

    Коментиран от #10

  • 10 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "сссс":

    А как ще прехвърлят китайската армия на американска територия? Докато преполовят Тихия океан ще бъдат изпарени, така както ги изпариха руснаците 60-те години когато имаха претенциийки! Китайчетата са едни смешници, които са силни само срещу околните народи дето живеят в сламени къщурки! Силата на белия човек е в интелекта му и желанието за усъвършенстване и вечната жажда за ново знание. Азиатците виж там е друго, там е на почит кражбата на технологии и копирането й, Путя го знае ама си трае, че нали са уж съюзници, кво толкова че копирали половината руско въоръжение, ама виж качеството му не могат да докарат! Японците ги СМАЗАХА буквално, а бяха и са една шепа хора! Много лесно Запада може да ги научи къде им е мястото, просто закрива фабриките спира вноса и ония правят като вятъра с по една купичка ориз на ден както по време на Мао!

    Коментиран от #11

  • 11 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Mercedes-Benz":

    Той - запада току що смаза северна Африка и близкият изток и в момента бере плодовете. Та сега се надяват някой да им измете о.раното.

    А в милата ни Родина се изграждат концентрационни лагери и в тях се държат насилствено хора които искат да напуснат България по-живо, по-здраво. Липсва само надписа на входа «Arbeit macht frei». Отново преживяваме един позорен за България период под диктата на съединените терористични щати.
  • 12 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Така е, Кире, историята се пише от победителите, не от тролчетата!
  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Киро":

    хайде отиди се изпикай, прочети малко, и после може да се изкажеш по подготвен :). Много ви се чудя, на теб, коня и жулиу, като драскате навсякъде простотии дали сами поне си вярвате ??
  • 14 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Сражавали са се с Японците, което е коствало вниманието на не малка част на японската армия, която в противен случай би била пренасочена другаде... Това другаде е или тихоокенския фронт или Сибир... Тъй че да са живи и здрави и честит им празник. СА не може всички като България... Хем се бият, окупират, хем са невинни... хем нападат съюзника си, хем после искат да бъдат победители... Тъмно племе!
  • 15 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    България я опозориха 1вата световна и 2рата... Винаги сте имали отлични политици... хахахаха! Ужким съвременните са постигнали нещо градивно с НАТО и ЕС, но след 30-40 години ще съдим... като се напълни с м...ли и други убавци!
  • 16 Киро

    0 0 Отговор
    Добре, че съм аз тука да ви наливам мозък в главите ви, русофилски тролове.

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    хаха, точно ти ли ? Облъчен мозък :) Беги да гледаш Рамбо :))))))))))
  • 18 Бай хой

    0 0 Отговор
    То ако ставаше с паради...тия първо заедно с казмурите нек си оправят собствените скапани валути и заплатите на народа си, а после да се фукат по разни паради.

    Коментиран от #19

  • 19 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай хой":

    ''професоре'' , с тяхната валута всеки се съобразява, и навсякъде можеш да я смениш, докато лева в повечето банки по света го гледат като голям камък и ти го връщат. Заплатите им са по добре от нашите, също и икономиката, и законите, и износа и борбата с корупцията...........още да ти изброявам ли??? Виж си нивото, и тогава плюй, то най лесно е да се плюе - типично за Бай Ганю

    Коментиран от #20

  • 20 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    кът не знаеш не гафкай ! Рублата и юана са едни от най скапаните национални валути, а нивото на живота в китарусия е като в по вечето африкански страни... бягай да си правиш уроците неграмотнико ...

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 21 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    е то няма смисъл да се спори с ......... като теб, не дезинформирай хората, и да ти кажа повече знам от теб, 5 пъти съм бил в различни градове на Китай, знам как живеят. Ти си драскай каквото искаш, истината е една и не е това което пишеш. Хайде, нахрани си бройлерите и да спиш :)
  • 22 тъп

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    Юана е скапан а ? Ко каза ? Като мръдне леко целия свят се изправя или кляка, щото е скапан
  • 23 БАЙ ХОЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    До тъпия и госта :
    и двамата сте от един дол дренки, тоест неграмотни калпаци, а госта + това е и лъжльо, та затова не сте ми интересни и не ми се спори с вас, аре скрийте се в мишите си дупки и си гризкайте мухлясалото кашкавалче...

    Коментиран от #24, #25

  • 24 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "БАЙ ХОЙ":

    както ти казах вече, няма смисъл да се спори с теб. Драскай си, истината не можеш да промениш. Да си жив, здрав и ''грамотен'' :)))
  • 25 тъп

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "БАЙ ХОЙ":

    такаммм,.. тук се появява някаква злоба (калпаци, неграмотни, миши дупки, кашкавали......), по спокойно моето момченце да не наплюеш компютъра. Аз ти написах: ''КОГАТО ЮАНА МРЪДНЕ ЛЕКО, ЦЕЛИЯ СВЯТ СЕ ИЗПРАВЯ ИЛИ КЛЯКА'' - и мога да ти го докажа. Китай е огромна страна и е основен играч навсякъде по света, с валутата на Китай всички се съобразяват(искат или не), и когато тя мръдне леко нагоре или надолу- борсата потреперва, ако мръдне повече - започва да се тресе. Ти написа: ''скапана валута" - а ми обоснови се, докажи го, обясни ми как от юана нищо не зависи и той не е фактор ?? Слушам те........И аз мога просто да ти кажа че си скапан, нали ? ............ относно правописа .... ''кът'' ''гафкай'' ''аре'' - затрудняваш ме, не мога да позная от кое село си
  • 26 БАЙ ХОЙ

    0 0 Отговор
    До тъпия и госта
    Чесно ви казвам, вижте някъде да са ограмутити и елати псле с мен да спорити...единият тръгнал да ми защмщава най скапаната валута юана, а другия уж бил в Китай, но не знай къде се намира тази държава, дали в Африка, а може би в Ю. Америка ? П.С. Завършил съм МГУ имени Ломоносова (ако знаете кво е тва) така, че вие ни сте от мойта категория хейтърчета...Аре ся, марш да си правите уроците...бегом казах !

    Коментиран от #27

  • 27 тъп

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "БАЙ ХОЙ":

    брей ти си бил много страшен :) Съвсем взе да злобееш..... още чакам да се обосновеш за юана а не да ми разтягаш локуми. Но така е, като нямаш отговор следват само обиди и ругатни. С ''бегом'' може баща си и майка си да юркаш, всеки друг би те пребил на мига. И по полека с обидите, не забравяй че не си невидим.

    Коментиран от #28

  • 28 БАЙ ХОЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "тъп":

    Марш в къщи да четеш учебници по икономика...БЕГОМ !
  • 29 гост

    0 0 Отговор
    Охо, тук има голям спор. до БАЙ ХОЙ: понеже си писал доста, аз съм готов да се срещна с теб и да ти го докажа за 5-те града, въпреки че няма смисъл но ще намеря 20 мин за теб. тази седмица в СФ където кажеш. След това искам тук да напишеш с големи букви как си връщаш обидите назад . Аз не говоря глупости, бях там и видях и ще ти го докажа. всеки има 20 мин време, избери си ден. Мъж ли си ? ако да, пиши място и час за среща ако не, продължавай с простотиите.

    Коментиран от #30

  • 30 БАЙ ХОЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Добре ве мъж ! Щом си толкова навит кажи къде и кога искаш да се срещнем, как ще се познаем на срещата и аз като намеря време ще дойда....Е, ще се наложи да ме изчакаш някой друг месец, понеже малко ще ми е трудно с времето, че доста съм далечко от софието, даже не ми се изчислява растоянието....Така, че твоите бабаитски изхвърляния са излишни... и не ми се прави в интернета на джигит, а марш и ти като тъпия да си правиш уроците..БЕГОООМ !

    Коментиран от #32, #35

  • 31 БАЙ ХОЙ

    0 0 Отговор
    До госта и тъпия
    Ето ви една статийка, великият Чичо Сам, скоро ще им виде на китайците сметката, рано или късно китайския балон ще гръмне...

    http://www.gazeta.ru/business/2015/09/06/7740395.shtml
  • 32 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "БАЙ ХОЙ":

    хе-хе, :)))) ясен си ми

    Коментиран от #33

  • 33 БАЙ ХОЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    а ти си ми мътен
  • 34 БАЙ ХОЙ

    0 0 Отговор
    Руската дървена рубла и китайския картонен юан стремително падат заедно с цената на петрола.
    Руската рубла и китайския юан са като робини с вързани ръце и закачени със синджир за опашката на петролната камила, бродеща из пустинята търсейки , или вода да си утоли жаждата, или още нефто-долари, които катострофически не стигат за попълването на раздутите им държавни бюджети. Е гаси богататите държава, е гаси и чудото, вода газим , жадни ходим ! Е, няма други такава тъпи държава, освен може би Венецуела, макар, че тя не е толкова богата като китарусия.
  • 35 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "БАЙ ХОЙ":

    Аз не те викам да те бия, викам те на приятелски разговор, но ти с две думи доказа че си лъжлива мишка. Хайде сега да си изчислиш разстоянието и БЕГОМ да гледаш рамбо
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания