24 Септември, 2015 19:57, обновена 24 Септември, 2015 19:58 1 274 0

Учени разследват случай на обезглавяване от преди 9000 години

  • обезглавяване-
  • археолози-
  • латинска америка-
  • труп-
  • череп-
  • бразилия-
  • кости

Антрополозите стигнали до извода, че покойният по-скоро е бил член на местното племе, а не чужд

Учени от Университета Дънди бяха извикани да разследват случай на ритуално обезглавяване, което се е случило преди 9000 години, съобщава Би Би Си.

Археолозите се обърнали към Центъра за анатомия и човешка идентификация в Дънди, след като изкопали череп в източната част на Бразилия.

Това е най-старото обезглавяване, документирано в Южна Америка и повдигна няколко въпроса.

Учените в Дънди са разгадали как е било извършено обезглавяването с ограничените налични средства по това време.

Андре Страус от Института Макс Планк за еволюционна антропология бил на чело на разкопките в скалната пещера Лапа ду Санто, в източната част на Бразилия, когато открил глава погребана под една скала.

Целият скелет не е бил открит никъде наоколо. Археолозите открили само черепа и дланите на жертвата. Учените обърнали внимание, че костите на отрязаните ръце били поставени сякаш на лицето на покойника, а на челюстта и шийните прешлени се виждали следи от удари.

Останките датират от преди 9000 години, около 6000 години преди следващото най-старо известно обезглавяване на континента в Перу.

Археолозите са озадачени как ловци-събирачи, живеещи в една проста общество, с няколко инструмента, са успели да извършат такъв страшен акт.

Като сравнили костите от гроба с останки от други обитатели на пещерата, антрополозите стигнали до извода, че покойният по-скоро е бил член на местното племе, а не чужд. Това, а също положението на останките, накарало авторите на изследването да предположат, че човекът е бил екзекутиран в специален ритуал, а не просто като взет в плен враг.

В началото на XXI век в Лапа ду Санто са открити най-древните останки на Homo sapiens в Южна Америка.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: