Last news in Fakti

28 Септември, 2015 14:45 1 060 3

Десетки хиляди протестираха в Молдова

  • хиляди-
  • протестираха-
  • молдова

Те поискаха оставката на правителството и президента

Десетки хиляди протестираха в Молдова - 1
Снимка: БТА/AP

Десетки хиляди души излязоха на протест срещу правителството на Молдова по улиците на столицата Кишинев, съобщи rt.com.

Протестиращите настояват за оставка на действащите президент и правителство и насрочването на извънредни избори. Те заплашват, че протестите им ще продължат, докато техните искания не бъдат изпълнени. Според организаторите броят на протестиращите е бил от над 20 000.

Протестът е бил организиран от опозиционните партии – Партията на социалистите, която е оглавявана от Игор Додон и „Нашата партия“, оглавявана от Ренато Усати. И двете формации имат проруски убеждения.

Местната полиция осигури охраната на правителствените сгради. Повече от демонстриращите са недоволни от опитите на правителството да изтегли нов заем от МВФ. Около 30 палатки са били опънати пред местния парламент. Протестиращите настояват и за по-близки отношения на страната с Русия.

Политическата криза в Молдова започна, след като се разбра, че $1.5 млрд. са изчезнали от молдовските банки преди парламентарните избори миналия ноември. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратокастър

    0 0 Отговор
    Аааа къде е Волен???
  • 2 кроко

    0 0 Отговор
    .ахти дребнавите, за някъв си милиярд и половина да ревът.
  • 3 kcaniba

    0 0 Отговор
    той е демократично изчезнал милярда!!
    Какво от това, че селяните отМолдавия са принудени да продават органите си в Турция за трансплантации, а дъщерите им проституират в Итали и Испания!! Важното е, че е демократично!!!
    Русия вече не заповядва там!! Не строи, не газифицира... румынският е официялен език на Молдова и се учи в училищата, език създаден през 19 век.. Нищо, че Молдавия е писала от 15 век до 1991 година на молдавски, при това на кирилица... Те така драги ми демократорчета....