Last news in Fakti

29 Септември, 2015 18:48 956 3

Плевнелиев: Войната в Сирия трябва да бъде спряна на всяка цена

  • плевнелиев-
  • сирия-
  • война

„Позицията на България и на целия демократичен свят по отношение на Сирия е категорична: не може един диктатор, който бомбардира хиляди хора и невинни деца, да бъде част от едно устойчиво и работещо решение за Сирия. Приветстваме диалога между САЩ и Русия и това, че Съветът за сигурност на ООН се опитва да намери решение, но процесът не е лесен, в никакъв случай няма да бъде толкова бърз, колкото ни се иска“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български медии в Ню Йорк преди началото на Срещата на върха по противодействие на ИДИЛ, организирана по инициатива на президента на САЩ Барак Обама.

Държавният глава посочи, че след вчерашната среща САЩ-Русия, разногласията остават. „И тук виждам голямата роля на ЕС, който е силно заинтересован да се намери решение и който може ефективно да помогне - от една страна на САЩ, от друга - на Русия, но и на регионалните сили, които имат не по-малко важна роля. Специално визирам Турция, Саудитска Арабия, Иран, тези регионални сили, заедно с глобалните сили, с посредничеството и с мисията на ЕС за мир, трябва да намерим едно устойчиво решение. Очевидно възелът е много заплетен, Сирия е решаващият фактор за постигане на напредък в Близкия изток“, коментира президентът Плевнелиев.

„Най-лошият сценарий е пред очите ни, виждаме го всеки ден. Милиони, които напускат домовете си, защото се страхуват за живота си. Това може да бъде само началото. Огромни са предизвикателствата. Трябва да си кажем, че това, което виждаме, е трагедия. Войната в Сирия трябва да бъде спряна на всяка цена, веднага, и световната общност трябва да се събуди. Точното място за взимане на решение е Съветът за сигурност, ООН. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза много ясно, че ще даде всичко от себе си в търсенето на дългосрочно решение. За съжаление, по този въпрос САЩ и Русия не могат да се сближат, очакваме по-активна роля на ЕС и на други държави. Крайно време е светът да покаже своята възможност, своето желание да решава кризи, а не да ги задълбочава“, заяви държавният глава.

Програмата на президента Росен Плевнелиев продължава със среща на лидерите на Адриатическия, Балтийския и Черноморския региони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прръъъъ

    0 0 Отговор
    Това е най-мекият президент след желю! Някой въобще обръща ли внимание какво говори този срам?! Но иначе побърза да се изкаже за сирия.... Слушай плевня господарите си и не ни занимавай с мисловните си процеси. Или да споменем, че хора с основно познание по военно дело ще ти кажат, че идил е създадена и подпомагана отвън? Или че няма как да оцелее заобиколена без редовни ижекций на храна, оръжие, хора.... Ама на него Асад му крив. Затвор за всички управлявали страната последните 20г. казах!!!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Какво говори този човек? Напънал, напънал и измъдрил тази глупост:
    "Очевидно възелът е много заплетен, Сирия е решаващият фактор за постигане на напредък в Близкия изток...Крайно време е светът да покаже своята възможност, своето желание да решава кризи, а не да ги задълбочава“.
    Боже, Боже... Абе Борисов, ти ли го избра този? Айде стига вече.
  • 3 Знам Ченезнам

    0 0 Отговор
    Я, ние сме имали президент!!! Амааа, той действащ ли е? Аз ли съм изостанал или живея в друга България? Виж ти, какви неща ставали!