Last news in Fakti

7 Октомври, 2015 18:41 1 312 2

Ядрени контрабандисти се опитват да продават материали на Ислямска държава

  • ядрени материали-
  • контрабанда-
  • молдова-
  • ислямска държава-
  • черен пазар

Последният известен случай е от февруари тази година

За последните 5 години властите в Източна Европа, заедно с ФБР, са осуетили четири опита за продажба на радиоактивни материали на екстремисти от Близкия изток. Продавачите са банди, за които се подозира, че имат връзки с Русия, съобщава АП.

Последният известен случай е от февруари тази година, когато контрабандист предложил огромен запас от смъртоносна цезий като по-конкретно търсел купувач от групата Ислямска държава.

Престъпните организации, някои от които с връзки в приемствената агенция на руското КГБ, въртят процъфтяващ черен пазар на ядрени материали в Молдова, казват следователите.

Въпреки успешните акции на властите бизнесът с незаконни ядрени материали продължава да се развива.

Проведени са секретни операции, включително с хора под прикритие. В един от четирите случаи следователите са стигнали съвсем близо до реален купувач от Близкия изток на средства за масово унищожение.

Молдовската полиция и съдебните органи споделят следствени преписки с АП в опит да насочат международното внимание към опасния ядрен черен пазар. Според молдовските власти разпадането на сътрудничеството между Русия и Запада означава, че ще стане много по-трудно да се проследи от къде контрабандистите прекарват части от огромното хранилище на радиоактивни материали на Русия - неизвестно количество от които сега са на черния пазар.

"В епохата на Ислямската държава е особено ужасяващо да има реални контрабандисти на ядрени бомби, които създават връзки с реални купувачи", коментира Матю Бън, професор в Харвард, който е бил начело на тайно проучване за администрацията на Клинтън относно сигурността на ядрения арсенал на Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koko

    0 1 Отговор
    е с тая статия вдигнахте самочувствието на деска коняра и други западни тролове
  • 2 ааа

    0 1 Отговор
    РУснаците ви пердашат и взехте да .ерете върху клавиатурата а :Д