Last news in Fakti

11 Октомври, 2015 16:06 34 471 36

Свръхсекретни руски командоси в Сирия

  • заслон-
  • руски-
  • свръсекретни-
  • командоси

Официално Заслон не съществува

Когато нещата стигнат до война страните искат да се застраховат при изостряне на ситуацията. И Русия не прави изключение. Руските самолети, които атакуват цели в Сирия са прикрити от най-съвременни изтребители  - за всеки случай, ако някой, например САЩ, започнат действия срещу руските Военновъздушни сили.

Но Русия има и друга, по-сенчеста застрахователна полица в Сирия. Става въпрос за свръхсекретната група за специални операции под името "Заслон", която, ако се съди по все по-разпространяващите се слухове, вече действа в страната.

Подобно на американците, руснаците силно идеализират различните видове спецчасти. Относно "Заслон" това не се прави - тази спецчаст официално не съществува.

Но признаците за съществуването на "Заслон" и неговото присъствие в Сирия стават все по-очевидни, след наскоро публикуваната нова статия на Марк Галеоти и Джонатан Спайър в списание Jane’s Intelligence Review (специализирано във военната и транспортна тематика).  Галеоти, професор в Нюйоркския университет и експерт по руските специални части, пише глава за "Заслон"  и публикува част от нея в своя блог.

 "Заслон" се командва от руската Служба за външно разузнаване и осъществява своята дейност в Сирия независимо от Главното разузнавателно управление (ГРУ). Докато агенти на ГРУ работят в Министерството на отбраната на Сирия, "Заслон" е "малка група за специални операции, която не се подчинява нито на ГРУ, нито на подразделенията на редовната руска армия, а само на посолството на Русия в Дамаск, пише Галеоти.

С какво се занимава тази група?

Възможно е,  в допълнение с предаването на разузнавателни сведения в Москва, те да съветва тръководството на сирийската армия и правителството. Техните задължения могат да включват - в случай на свалянето на режима -специални действия за защита и спасяване и улавяне на руски граждани, предмети и разузнавателни документи в страната.

Галеоти пише:
За последен път получих надеждна информация относно прехвърлянето на "Заслон" (а не неколцина души, които да защитават дипломати в извънредна ситуация) в Багдад през последните дни на диктатурата на Садам Хюсеин.

Тогава те трябваше да гарантират неприкосновеността(да приберат или унищожат) определени документи, военно оборудване и всичко друго, което според Москва, не биваше да попадне в ръцете на американците. Като се има предвид, че с цел подпомагане на режима (на президента Асад) започват да се използват по-съвременни руски средства, като мярка за допълнителна защита се активира отново и група "Заслон".

Това означава, че в Москва не изключват вариант за падането на режима, подчертава Галеоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    17 57 Отговор
    Незнаещи колко са нещастни руски момчета,готови да пожертват живота си срещу елементарни привилегии за кастата на "богоизбраните",живеещи в безумно охолство и ползващи без ограничение дори още неизмислени екстри на живота...

    Коментиран от #13, #28, #29

  • 2 Бай хой

    29 13 Отговор
    Кой то не вярва да пита за падналите ракети в иран.

    Поредната хамериканска голословна пропаганда.

    Тия страх ли ги е че виждат призраци.

    На калпавият моряк и водораслите му пречат.

    Коментиран от #12, #26

  • 3 Българин

    47 4 Отговор
    Колко да са секретни,щом факти.бг знае за тях?
  • 4 Gan

    39 3 Отговор
    Свръхсекретни ,но от Факти знаят за тях, как се наричат знаят кой ги командва и как работят. Но по принцип не съществуват. Браво!
  • 5 БАЙ ГАН4О

    14 4 Отговор
    Брей голям професор ,много знай.Сигур сам си дига гащите,ама нее много сигурно.
  • 6 тошибиян

    8 6 Отговор
    бе те и извънземните са обект на дискусий и разговори,клипове коментарий но някой виждал ли ги е на живо?осъществявал ли е контакт?и фактите са свръхсекретни за извънземните пък в нета е пълно с какво ли не относно тях те така е и с заслон
  • 7 Vasik Atanasova

    15 4 Отговор
    Е СЕГА СТАНА ТЯ
    ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА ТЕЗИ СЕКРЕТНИ СЛУЖБИ
  • 8 Бай Коста

    22 4 Отговор
    Някога Радичков казваше нещо такова:
    Таласъми, разбира се, няма. Но майка ми ги е чувала. А баба даже ги е виждала.
    "Заслон" не съществуват. Но Галеоти знае много за тях. А "Факти" поместиха тяхна снимка.
  • 9 piande

    6 5 Отговор
    Винистерството на отбраната
  • 10 Ха ха ха

    7 3 Отговор


    Да извадим фактите наяве! Тука има ,тука нема.
  • 11 Киро

    2 11 Отговор

    тошибиян
    дискусий

    ===============

    Tи колко неграмотна сиииии....

    ХАХАХА

    Типичният тролещ копейкаджия - неграмотен, но за сметка на това нагъл!

    Коментиран от #18

  • 12 Juliy

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    тези части да не са участвали и в Афганистан?!
  • 13 ти не си у ред

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    А в други сфери не е така?! Жена ти - шивачка, само не я таковат за заплата. Ти - шофьор, само не те "ремонтират" за тези пари. Шефовете, за които бачкаш - те си карат бентлита, а отдолу са глупаците, които се блъскат за двучасовата заплата на елитна проститутка...

    Ах, горките момчета! Те давали и много малко жертви, имали редица привилегии, като бивши агенти и специалисти ще си намерят достойна службичка след пенсиониране (около 40-годишна възраст) , обаче оня с магарето ги съжалява :-)

    Коментиран от #14

  • 14 onq s konq

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "ти не си у ред":

    Става дума за твърде вероятна жертва на най-скъпото-живот в случая,ти ми приказваш за шивачки и шофьори!А тия "службички" след пенсия сигурно само тях чакат...Знаеш ли колко млади хора стават приковани в колички инвалиди след подобни "операции"?С мижава държавна пенсия и медал за "заслуга към държавата" за утеха.Ама наистина не съм "у ред" щом се нервя от подобни писания като твоето!

    Коментиран от #30, #33

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БЛ

    0 0 Отговор
    Дискусий и коментарий.Уникален тъпан.

    Коментиран от #34

  • 17 по темата

    2 0 Отговор
    Галеоти може много да смята, ама тоя път сметките ще му излезнат през въздуховодите на кратуната му и да се надява да няма допълнителни такива в черепната му кутия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 mediator37

    4 1 Отговор
    "Подобно на американците, руснаците силно идеализират различните видове спецчасти."
    Напълно съм съгласен с автора на статията. Влезе ли в действие тежковъоръжената полева армия, разни Рамбовци, богатири, багаини и нинджи, въобще не предат. Те са интересни за 3D и IMAX киносалоните.

    Коментиран от #20

  • 20 Vasik Atanasova

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "mediator37":

    ТАКЪВ ОТРЯД ЗАСЛОН ДЕЙСТВИТЕЛНО СЪЩЕСТВУВА
    ТЕ СА ПОДВЛАСТНИ НА ВЪНШНОТО РАЗУЗНАВАНЕ НА РУСИЯ
    ТОВА СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ГЛАВОРЕЗИ НА РУСИЯ
    СЪЗДАДЕНИ СА ПРЕЗ 1998Г КАТО СА ОБЕДИНЕНИ ПРЕДНИТЕ ДВА ОТРЯДА
    АЛФА И ВИМПЕЛ
    ТЕЗИ ХОРА ДЕЙСТВИТЕЛНО СА РАМБОВЦИ
    ЖИВЕЯТ В СПЕЦИАЛНИ БУНКЕРИ ПОД ЗЕМЯТА
    ХРАНЯТ СЕ СЪС СУПЕР ХРАНИ
    ОБУЧАВАНИ СА НА ВСИЧКО
    ЗАБРАНЕНО ИМ Е ДА ГОВОРЯТ ВСИЧКО Е СТРОГО СЕКРЕТНО
    ТЕЗИ ХОРА НИКОГА НЕ ПРИВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО ВЪРХУ СЕБЕ СИ
    ПОСТЪПВАТ В СЕКРЕТНОТО ПОДЕЛЕНИЕ ОЩЕ КАТО ДЕЦА
    ЕДИНСТВЕНИЯ ЧОВЕК КОГОТО ПОЧИТАТ ТОВА Е КОМАНДИРА ИМ
    ПЕНСИОНИРАТ СЕ НА 35Г

    Коментиран от #35

  • 21 Vasko

    8 5 Отговор
    Дори и да съществуват- нито ти, нито който и да е в тази държава знае нещо повече, отколкото името им :). Това, което си написала са пълни фантасмагории. Да не говорим, че са с главни букри и доста неграмотно написано :)
  • 22 бай некой си

    6 7 Отговор
    абе васик, момченце ли си, момиченце ли си, не та знам, ама много филмчета си гледало май:) Има някакви секретни служби по цял свят, ама какви са и какво правят никой не знае, още по-малко журналята:)
    Моля ви, не се самонавивайте и не вярвайте на журналя и писатели, както и наплатени сценаристи на филми...Ставате за смях така

    Коментиран от #23

  • 23 Vasik Atanasova

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "бай некой си":

    ПРИЯТЕЛ НЕ СЪМ ГИ ЧУВАЛ ТЕЗИ НЕЩА ОТ ЖУРНАЛИСТИ
    ЖИВЯЛ СЪМ ДОСТА ГОДИНИ В МОСКВА
    ПОЗНАВАМ ДОСТА ВЛИЯТЕЛНИ ХОРА
    ИМАМ ДВЕ ДЕЦА НА 20Г

    Коментиран от #24

  • 24 Vasko

    6 6 Отговор

    До коментар #23 от "Vasik Atanasova":

    И какво като си живял(а) в Москва (мъж ли си, жена ли си). Ако е толкова тайна тази служба, то истината знаят не повече от 100 човека и те не дрънкат наляво и надясно какво знаят. На такива митове и легенди верват само тъпанарите.
  • 25 Беркут

    6 2 Отговор
    До Vasik. Искам да ти кажа че Алфа и Вимпел са в на подчинение на ФСБ и не са се обединявали. Това са спецчасти на Центъра със специално назначение на ФСБ.В тях никога не са приемали деца. Може би си чел книгата ,,Свръхчовекът от подземната академия на КГБ , оттам правиш някакви интерпретации. СВР и ФСБ са различни служби. Вимпел и Алфа са създадени по времето на Юрий Андропов. Вимпел е спец груповата за основно диверсионни действия в чужбина по времето на СССР. АЛФА действа основно вътре в страната. След разпада на СССР след като Путин става президент Се създава ЦСН и двете групи се подчиняват на него. Отскоро обаче създадена Националната гвардия на Русия и ЦСН както и спецназа на вътрешните войски са подчинени на това ново формирование.
  • 26 БАЙ ПОТКА

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    ЕДИНСТВЕНОТО С КОЕТО МОЖЕ РУСИЯ И НАШТЕ ПРО РУСКИ ПРОДАЖНИЦИ , ДА ОПЛАШИ СВЕТА Е С ТЪПО ГЛАВИЕ И АЛКОХОЛИЗАМ !!!

    Коментиран от #31

  • 27 КРОКОДИЛА ГЕНА

    3 6 Отговор
    А ПЪК АЗ ЧУХ НА ПАЗАРА ЗА НАЙ , НАЙ ТАЙНАТА СЕКРЕТНА РУСКА ГРУПА ЧИБУРАШКА!!! СЕДИ ПЛАЩАТ И ДА ПЛАШИ И ДА РАЗПРАВЯ ЛЪЖИ ЗА УМСТВЕНО ИЗУСТАНАЛАТА РОСИЯ И ЗА ЕДИН ЛУД КАГЕБЕЕЦ ДЕТО СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ЦАР !!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Симеон

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Не се нерви ами се замисли колко си заблудена и как ти шляпат минуси , така да си чувал за дълг към родината , така да си чувал за войнска чест , кви глупости пишеш само не е истина , да си чувал някой от джендърите на сащ да е проявил геройство при изпълнение на военните си задължения , да си чел случайно кво стана с ветераните на сащ след Виетнам или след Кувейт и Ирак та говориш за руските военни бе , толкова глупости си изписал с твоите коментари че си мисля даже че не си българин или си като турските помагачи предатели и вредители срещу народа си навремето , опитай се да си обективен поне като неможещи да си честен , защото с лъжата вредиш на народа си , въвеждаш го в заблуда с коментарите изпълнени с омраза срещу един народ който ни е имал за братски но , вече не , благодарение на политици и лъжци като плевньо , костовци и паситовци все предатели на България и народа и . Ограбиха България , продадоха я , докараха ни до най ниско ниво на живот но на вас ви е виновна Русия за всичко , сащ са ни приятели нали те са номер едно за предателите , понеже ни крадат природните богатства и ни " превоаръжиха " армията безплатно нали , какво ни дадоха или ни помогнаха на нас българите бе господин предател с коня , ония " пияници " поне оръжие ни даваха безплатно и бяхме сила на балканите , помагаха и обучаваха в много неща народа ни , новите господари кво правят за народа ти бе г-н коня , НИЩО , нищо хубаво или ако правят то е на супер скъпа цена която плашташ и

    Коментиран от #32

  • 31 Българист

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "БАЙ ПОТКА":

    Пише се алкохолизъм колега!
  • 32 Бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Симеон":

    Не закачай Onia s konya.Той е наш талисман.Доказателство за ония 80% за които се спореше дали са обида или констатация.Тоя с коня му е извън възможностите да те разбере.А ми се струва че е разработка на военните.Или на някой друг.... В Русия съм....
  • 33 Уолтър

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Добре де, а ти какво би сторил за други хора, говоря за човеци, а не за БСП, ДПС, БКП, МЕЙСЪН ЛОУДЖ, СДС, ЕВРОРОМА, ГЕРБ, БГ, ДСБ, и хиляди паразитчета смукачи на пари наготово? Едва ли би си запалил и БМВто, да изминеш 20 км..., а тия военни знаят, че могат да умрат и пак отиват там. Ти ги наричаш тъпи, но именно такива вършат работа, а такива като теб смърдящи на продажност, подлизурство, лакейничене за пари, само оплюват и подиграват. Типичния бай Ганьо си - ласкаеш продажни политици, вероятно со на хранилка в ДжЕРБ, . присмиваш тия командоси, а не струваш по морал даже колкото нокътя на вдин от тия. И такива ти пазят секънд едишън таралясника и дирник от куршуми, защото са на фронта, а ти в креслото на топличко. С какво си по-достоен за живота от тези там???
  • 34 пепи

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "БЛ":

    Какво е "дискусиЙ"? Може би става дума за " дискусии"?

    Какво е "коментариЙ"? Може би става дума за " коментарИ"?

    Помоли някой да ти обясни разликата между "Й" и "И". Не е сложно!
  • 35 Бах

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Vasik Atanasova":

    Права Сте.Големите наций имат нужда от такива формирования,които дефакто и деюре не съществуват.За пример.Преди 35 г. за първи път арабска групировка взе за заложници група Руснаци,като поиска откуп.Откупът беше обещан.Руснацаците пратиха „алфа” ,които вместо откуп пратиха главата в торба на брата на лидера на похитителите,който е обикновен човек.Всички заложници бяха пуснати и от тогава никой и не помисля да взима Руснаци.

    Коментиран от #36

  • 36 Цанко

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бах":

    Най- големите издънки на ОМОН и СПЕЦНАЗ- Будьоновск и Норд- Ост- стотици "косвени жертви"!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания