Last news in Fakti

16 Октомври, 2015 23:30 2 456 18

Конфликтът в Сирия: Армията стартира нова офанзива в Алепо

  • сирия-
  • алепо-
  • атака-
  • армия-
  • бунтовници-
  • сирийска армия

Военен източник заяви, че стотици войници от Хизбула и Иран също са замесени в атаката.

Конфликтът в Сирия: Армията стартира нова офанзива в Алепо - 1
Снимка АП/БТА

Сирийските правителствени сили, подкрепени от руски въздушни удари, са започнали нова офанзива срещу бунтовниците южно от втория по големина град в страната, Алепо, съобщава Би Би Си.

Военен източник заяви пред агенция Ройтерс, че "стотици" войници от Хизбула и Иран също са замесени в атаката.

Контролът над Алепо бе разделен между правителствените сили и различните бунтовнически групи от 2012 година насам.

Сирийската армия предприе най-малко четири наземни офанзиви, откакто Русия започна въздушни удари по цели на Ислямска държава преди две седмици.

Те се провеждат в обширната територия от предимно селски райони на север от градовете Хомс и Хама, в скалистите северните части на провинция Латакия по крайбрежието и сега селата и селските райони на юг от Алепо.

Русия заяви, че въздушните удари са насочени към "терористи", предимно джихадистки бойци от Ислямската държава, но западните правителства твърдят, че много от ударите са насочени към цивилни и умерени бунтовнически групи.

Въпреки намесата на своите руски и ирански съюзници, сирийският режим е малко вероятно да бъде в състояние да поддържа големи офанзиви на няколко фронта. По-вероятно е многобройните атака да целят да запазят въстаниците под натиск и извън строя, докато Русия пуска бомби, коментира Би Би Си.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула заяви, че сирийската армия е провела "широка военна операция" на 16 км. южно от Алепо.

"Тази битка бе обещана", заяви сирийски военен източник пред Ройтерс. "Основното ядро е сирийската армия", каза източникът, но добави, че стотици бойци от Иран и Хизбула също са участвали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 0 Отговор
    Каквото и да стане Сирия в предишното си единство и стабилност никога няма да съществува, също като Ирак и Либия.
    Чудя се Израел и САЩ коя ли следваща "диктатура" в региона са заплюли да унищожат. Не че в момента региона не е пълна кочина.
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Каквото и да стане Сирия в предишното си единство и стабилност никога няма да съществува, също като Ирак и Либия.
    Чудя се Израел и САЩ коя ли следваща "диктатура" в региона са заплюли да унищожат. Не че в момента региона не е пълна кочина.
  • 3 саркози

    1 0 Отговор
    айде не ни споменавайте всеки път че запада мисли че русия бомби ,,умерени ,,бунтовници..за нас и те са терористи тъй чееее....

    информациите са че изчадията от идил бягат панически нямат вече оръжие мониции , лошото е че бягат към европа която е разтворила широко дупе

    а колкото до хизбула --даже хизбула се бие срещу идил само америка се услушва още

    ако америка до сега не беше снабдявала идил с оръжие а беше бомбардирала и помагала на сирийската армия както руснаците ..идил нямаше да го има вече

    браво на русия брраво на путин
  • 4 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор
    за четири офанзиви армията на асад превзе едно безлюдно село :)!!!е руснаците изтрепаха маса цивилни,но те са били много щастиви щото руските бомби са бомби на освободителя :)!!!

    Коментиран от #5, #6, #7, #8

  • 5 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Стоене за годините на демокрацията ти посештаваш и си активен на всички гей паради в София и страната и се страхуваш че руснаците може да ви разтурят прайда.

    Коментиран от #12

  • 6 koko

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    деси скъпа маи забрави кои бомби болници и трепе цивилни ама нали те ти плащат тъи ще пишеш ма това не променя факта че си русичко

    Коментиран от #11

  • 7 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Тролче, я да дадеш експертно мнение за една болница и за едни безпилотни бомби. Е тука има малко инфо: http://fakti.bg/world/159288-

    Коментиран от #10

  • 8 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Направи и едно ретроспекция на американската демокрация в близкия изток, на борбата им срещу ИД, Ал-Кайда и световния тероризъм, де! Значи за сега в Сирия от борбата против ИД на коалицията от 62 държяви, водена от САЩ са загинали около 250хил цивилни, а иначе в Европа само това лято се намъкнаха около 750 хил. бягащи от демокраця!!!!!!!!

    Ай честито!

    Коментиран от #9

  • 9 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "кроко":

    в сирия наистина са загинали над 250 хил човека ,но в това сащ нямат пръст за твое голяма съжаление.избитите лежат на съвеста на асад ,който няма намерение да се отказва от властта там ,а неговия ментор и пример за подръжание е също отговорен за продължаващия конфликт и жертви!
  • 10 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "кроко":

    мнение ти дадох по темата нееднократно и то е че американското оръжие и тактика са в пъти по хуманни от руското такова ,макар че и те допускат грешки,но в пъти по-малки от руското безхаберие при подобни операции!
  • 11 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "koko":

    да,след масираната тролска атака човек би останал с впечатлението че сащ основно бомбандират болници и цивилни :)))!!!!всъщност болницата в ирак дето е бомбандирана е американскa или по- скоро в нея бачкат американски лекари и европейски такива и бе уцелена по грешка.хуманитарната организация обаче не бе допусната да помага в донбас щото била част от американското разузнаване и ти мишко в един пост ги псуваш лекари без граници ,а в друг жалиш в зависимост кога е удобно на путин.безгръбначна работа!
  • 12 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    в русия има не по-малко пе.али от останалия свят.включително и в путиновото обкръжение така че едва ли ако дойдат тук руснаците ще се промени нещо за геовете,но ще почнем пак да купуваме хляба с купони и да имаме по два часа ток на ден,а такива като теб ще ни обясняват без алтернативно колко хубаво било това!хубавото е че няма как да се случи!

    Коментиран от #13

  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    В България се е купувал хляб с купони след като фашизоидите от демократическият зговор ни вкараха на грешната страна а не заради комунизма. На купони тогава са били и в Германия и във Франция. А тока май взе да прекъсва и поскъпва след 1989година. Преди това изнасяхме и имахме повече от Гърция и турция взети заедно. Малоумен ли си че те залъгват толкова лесно в прайда не знам. Направо да му е кеф на човек да се бъзика с елементарни хора като теб.

    Коментиран от #14

  • 14 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    ти явно си много малък бе :))!!!!в българия купони имаше в края на 80 те ,а ток нямаше през два часа точно по същото време ,а тва че произвеждахме повече от сега е вярно но отиваше залудо както всичко през соца.например агнетата бяха повече от сега ,но ги нямаше в магазините ,понеже отиваха за износ ,а доларите от износа за подпомагане на комунизма във виетнам или за нов ненужен завод непроизвеждащ нищо.та провери преди да пишеш дали е спирал тока ,през 2 часа когато даваха фабиен в долината на дрома :) по първа програма :)!я иди в другата стая при майка ти или и викни от детската!

    Коментиран от #15

  • 15 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Десислава Димитрова":

    Колкото и да лъжеш, тролче, фактите са си факти - американците взеха да правят "революции" и да раздават демокрация в близкия изток през 2011 година, използвайки разните "умерени" ислямисти и други подобни кухи понятия и обвинения, служещи за дезинфомация!

    И резулата са милиони загинали за тези, скоро ще станат, 5 години и милиони бягащи от американската демокрация и възстановените държави като Ирак и Афганистан - тея милиони имигранти не идват от Русия, дето е такава мизерия, че направо ще вземат да фалира доняколко месеца, както повтаряш ти като шизофреник от близо две годнини, а бягат от американската демокрация. А и не бягат към другите американски съюзнически държави, дето ако те пита човек също е много хубаво - Турция, Саудитска Арабия, ОАЕ..Идват в Европа, тролче, защото виждат, че на чело на Европа са се събрали шайка безхаберни зомбита като теб и дори и когато ножа опре до кокала, пак викат на черното бяло! Когато свърши цялата работа в Сирия, ще сравним кой аа колк време какво е постигнал в борбата с тероризма и колко невинни загинали има за това време! Пък ако искаш пак си дрънкай глупостите за старото руско военно оборудване, избите цивилни, хубавата демокрация в онзи край и т.н.

    И пак ти казвам - като е толкова хубаво, вместо да дрънкаш глупости тук и откровенни антихристиянски изказвания, ходи там да си живеш в американската им демокрация и да ги подкрепяш "умерените" талибани! Та дано някоя тъпа руска бомба те цъфне по кратуната! С твоите камъни по твоята глава - да те видя как ще обориш фактите! Дрънкането на лъжи не минава тука, осбенно на такива плоски като твоите: това ли ти е дейността - да пишеш по форумите и викаш на това много имане на фирми и увеличаване на износа на България. А се скрий, лъжец, най-малкото което мога да направя е да ти затворя лъжливата уста!

    Коментиран от #16

  • 16 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "кроко":

    след всяка твоя разобличена лъжа влизаш в нова,която е добре повтаряна стара.сега като се оказа че лъжеш че нямало купони се сети пак за бежанците и пак лъжа.провери в нета колко бежанци има в турция ,оае и суадитска арабия.става въпрос за милиони .в европа идват всякъкви включително и милиони руснаци,а на теб щом не ти харесва сбираи багажа и да те няма .що се отнася до заплахите ти след явното ти безсилие мога да те уредя лично да ми затвориш устата ,тъкмо ще разбереш в подробности и за другите мои твърдения дето толкова те интерасуват в личния ми живот.кажи къде да дойда и съм там!

    Коментиран от #17

  • 17 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Десислава Димитрова":

    Какви купони, бе тролче! Да няма някакви слънчеви изригвания днеска!

    Я бегай при братята си муджахидини да си живееш да видиш как ще те вкарат в правата "вяра" за нула време!

    Коментиран от #18

  • 18 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "кроко":

    бегам бегам ,но да те питам теб дали знаеш за купоните в русия ?както не знаеше за огромната маса бежанци в турция или за това че ид и ал каида са различни и враждуващи организации :)!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания