23 Октомври, 2015 19:25 1 066 0

Русия: Нужни са преговори между правителството и опозицията в Сирия

  • сирия-
  • русия-
  • сащ-
  • преговори-
  • опозиция-
  • сергей лавров

Русия, САЩ, Турция и Саудитска Арабия проведоха важни преговори в опит да намерят разрешение на конфликта в Сирия

Русия: Нужни са преговори между правителството и опозицията в Сирия - 1
Снимка АП/БТА

Сирийското правителство трябва да проведе преговори с "пълния спектър" на опозицията. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на срещата си с най-големите противници на сирийския режим - Саудитска Арабия, Турция и САЩ, съобщава АП.

Лавров призова също и за засилване на усилията по намиране на политическо решение на войната.

В четвъртък президентът Владимир Путин изрази предположение, че сирийският режим може да бъде готова да работи с някои бунтовнически групи срещу т.нар. Ислямска държава. Путин заяви, че Башар Асад се е съгласил с идеята по време на скорошната му визита в  Москва.

В началото на срещата, която се проведе във Виена в петък, Лавров заяви: „Нашата обща позиция е, че ние трябва да подпомогнем усилията за политически процес в Сирия. Това предвижда започването на широки преговори между представителите на сирийското правителство и пълния спектър на сирийската опозиция, вътре и извън страната – с подкрепата на международните играчи.“

Лавров обаче не даде точно определение, кои опозиционни групи следва да бъдат включени в преговорите.

Руският външен министър каза още, че сирийският народ трябва да реши съдбата на президента Башар Асад.

Американският държавен секретар Джон Кери след срещата, която имаше за цел да намери политическо решение на гражданската война в Сирия, заяви: „Убеден съм, че днешната среща бе конструктивна и продуктивна“, каза Кери пред репортерите в австрийската столица.

Също така САЩ се надяват да проведат нова среща за Сирия до края на октомври, съобщава Ройтерс.

„Днес се съгласихме да се консултираме със всички страни и да се срещнем отново, да се надяваме не по-късно от следващия петък, в една среща в разширен състав, за да видим дали има достатъчно разбирателство за започването на смислен политически процес“, каза Кери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: