2 Ноември, 2015 19:15 1 320 0

100 000 почетоха Ицхак Рабин в Тел Авив

  • почетоха-
  • ицхак рабин-
  • тел авив

Специални речи изнесоха Барак Обама и Бил Клинтън

100 000 почетоха Ицхак Рабин в Тел Авив - 1
Снимка: БТА/AP

100 000 души се събраха в Тел Авив, за да почетат паметта на бившия премиер Ицхак Рабин на специален митинг по повод 20-годишнината от неговото убийство, съобщи Jewish Journal.

Специална реч в памет на Рабин държа бившия президент на САЩ Бил Клинтън. Той похвали неговата готовност да поема рискове за запазване на мира. Клинтън ръководи израело-палестинските преговори през 1993 г. в Осло, на които Рабин участваше в ролята си на премиер.

„Вашата следваща стъпка ще покаже, дали Ицхак Рабин е бил прав. Вие трябва да споделите своето бъдеще със своите съседи. Вие трябва да подкрепите мира. Така няма да има рискове за него“, заяви Клинтън.

Рабин беше убит на 4-ти ноември 1995 г. след мирен митинг в центъра на Тел Авив. Той бе убит от израелски екстремист, който не подкрепяше идеята за мир с Палестина. В специално видео изявление за Рабин говори и настоящият президент на САЩ Барак Обама.

„Ицхак все още ни говори. Нека покажем, че се противопоставяме на екстремизма и насилието. Нека бъдем отворени към всяка възможност за мир. Демокрацията в Израел трябва да става все по-силна“, заяви Обама.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА