7 Декември, 2015 19:58 1 128 0

Учени не виждат конфликт между наука и религия

  • наука-
  • учени-
  • религия

Това се твърди в официално прессъобщение на университета Райс

Повече от половината учени се оказаха набожни и не виждат конфликт между научните и религиозните си възгледи. Това се твърди в официално прессъобщение на университета Райс -news.rice.edu.

Социологически екип от университета е провел мащабно изследване в 8 страни – Франция, Индия, Италия, Хонконг, Тайван, Турция, Великобритания САЩ. Към него са били привлечени 9422 учени. Сред анкетираните са предимно физици и биолози, тъй като тези науки се занимават с произхода на човека и Вселената. Повече от половината учени казват, че са религиозни – Хонконг-54%, Италия-57%, Тайван-74%, Индия-79%, Турция-85%. Само във Франция атеистите сред учените са повече - 51%.

Според изследването далеч не все всички учени са на мнение, че науката и религията са в конфликт, а напротив – те могат мирно да съжителстват и да се допълват.

Университетът Райс е частен университет в Хюстън, щата Тексас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА