8 Декември, 2015 14:25 4 536 0

Папата отвори Свещената врата на базиликата „Свети Петър“ (Видео)

  • папа-
  • франциск-
  • свещена врата
Папата отвори Свещената врата на базиликата „Свети Петър“ (Видео) - 1
Снимка: АП/БТА

Папа Франциск отвори голямата бронзова Свещена врата на базиликата „Свети Петър“ в Рим. С този акт на светия отец беше поставено началото на католическата „Година на милосърдието“.

На събитието присъства и почетния папа Бенедикт XVI. За първи път в историята на католическата църква на отварянето на Свещената врата на „Свети Петър“ става в присъствието на двама папи.

Началото на католическата „Година на милосърдието“ съвпадна с честването на Непорочното зачатие на Света Богородица от Светия престол. При изключителните мерки за сигурност подстъпите към площад Свети Петър в Рим бяха отворени три часа преди неговото начало. Събраха се над 50 000 души. Сред официалните лица бяха президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът Матео Ренци.

Анализатори отбелязват, че в чест на 50-годишнината на Втория ватикански събор отварянето на Свещената врата става не на обичайните 25 години, а на 15-та от 2000 година.

Последователно ще бъдат отворени свещените врати на римските базилики „Сан Джованни ин Латерано”, „Сан Паоло фуори ле мура” и „Санта Мария Маджоре”.

Трябва да поставим милостта пред осъждането, а във всеки случай Божият съд винаги ще е в светлината на милостта Му. Колко много грешим пред Господ и Неговата благодат, когато говорим за наказание на греховете от Неговия съд, преди да говорим за опрощаването им от Неговата милост. Това призова папа Франциск пред вярващите на площада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: