Last news in Fakti

24 Декември, 2015 11:42 1 253 3

Британски шпиони предупредили Меркел за заплахата от ДАЕШ

  • даеш-
  • ислямска държава-
  • великобритания-
  • германия-
  • разузнавателна информация

Германският канцлер на свой ред е предоставила информация за руския президент и ситуацията с Украйна

Ангела Меркел е била информирана от британски шпиони относно заплахата, която представлява екстремистката групировка Ислямска държава (ДАЕШ), пише вестник "Таймс".

В рядък обмен на разузнавателна информация, германският канцлер е получила от Великобритания информация за оценката на опасностите, породени от джихадистки групи.

В замяна Меркел, предоставила информация от германските служби относно президента Владимир Путин, ситуацията в Крим и вълнения в Украйна.

Размяната на информация е станала при посещението на германския канцлер в Лондон.

"Таймс" съобщи, че Меркел и Дейвид Камерън са присъствали на поверителен брифинг през октомври.

Даунинг стрийт отказа да коментира статията, която твърди, че на срещата са присъствали Андрю Паркър от МИ5, Алекс Йангър от МИ6 и Робърт Ханигън от Центъра за правителствени комуникации (GCHQ).

Подобно споделяне на информация се случва изключително рядко, имайки предвид, че Германия не е член на разузнавателната група "Пет очи", включваща Великобритания, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Разговорите са били проведени в навечерието на атентатите в Париж, когато загинаха 130 души.

Меркел бе подложена на остри критики заради политиката на отворени врати по отношение на бежанците, бягащи от конфликта в Сирия. Европейските правителства се опасяваха, че някои джихадисти са се възползвали от кризата, за да се промъкнат в Западна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СиС

    0 1 Отговор
    ХХаахххвахааа егати и шпионите-то цял свят знае че ИД са заплаха...ама тия сега отвориха очите на д...лната Меркел....Абе цирка е тотален...
  • 2 иии

    0 1 Отговор
    правят експерименти-тука има,тука няма
  • 3 Кольо

    0 1 Отговор
    А тя пък отворила очичките на Дейвидчо , че Путин няма да подари Крим на Покрайна и няма да им пусне фандък!
Новини по държави: