Last news in Fakti

27 Януари, 2016 09:35 983 2

Нетаняху обвини Бан Ки-мун в "насърчаване на терора"

  • израел-
  • палестинци-
  • оон-
  • съвет за сигурност-
  • тероризъм-
  • бенямин нетаняху

Генералния секретар на ООН остро осъди израелските действия по създаването на нови еврейски селища на окупираните територии, като ги нарече провокации

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в "насърчаване на тероризма", съобщи Би Би Си.

Позовавайки се на ситуацията с палестинците, Бан заяви, че е част от човешката природа, потиснатите народи да се противопоставят на окупаторите.

"Коментарите на генералния секретар на ООН насърчават тероризма", заяви Нетаняху в свое изявление. "Няма оправдание за тероризма."

Генералният секретар на ООН, който толкова дълго време бе предпазлив и деликатен в речите си и изявленията си, като че ли сега, когато се готви да напусне поста си, е решил да говори по-ясно.

Бан Ки-мун заяви пред Съвета за сигурност, че вълната от нападения се задвижва от "дълбокото чувство на отчуждение и отчаяние" сред някои палестинци, особено младите.

"Палестинското безсилие расте под тежестта на половин вековна окупация и парализата на мирния процес", каза той. "Както потиснатите народи са демонстрирали през вековете, в човешката природа е да се реагира на окупаторите, които често служат като мощен инкубатор на омразата и екстремизъм."

Но израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини палестинците, че работят против създаването на държава.

"Палестинските убийци не искат да изградят държава, те искат да унищожат страната и те го казват на глас", каза той и добави: "Те не убиват за мир и те не убиват заради правата на човека."

Нетаняху заяви, че ООН е загубила своята неутралност и морална сила преди много време.

Роналд С. Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес, заяви на свой ред, че забележките на Бан са "опасно оправдание за тероризма".

"Изключително тревожно и шокиращо е, че лидерът на международната общност е избрал да се извини за непростимо", добави Лаудер.

В речта си пред Съвета за сигурност на ООН Бан също осъди и неотдавнашните убийства на израелци от палестинци.

Повече от 155 палестинци, 28 израелци, един американец и един еритреец загинаха от октомври насам.

В понеделник, 24-годишна израелка бе смъртоносно намушкана в селище на Западния бряг - третата подобна атака в рамките на 10 дни. Двете палестински нападатели са били застреляни от охранители.

Повечето от убитите палестинци са били нападатели, заяви Израел, докато други са били застреляни от израелските сили по време на протести и сблъсъци.

Генералния секретар на ООН остро осъди и израелските действия по създаването на нови еврейски селища в окупираните територии, като ги нарече "провокации", съобщи Ройтерс.

Бан Ки-мун изрази дълбоко безпокойство от съобщенията, че израелското правителство е одобрило планове за изграждане на над 150 нови домове в "незаконни селища на окупирания Западен бряг".

"Продължаващата заселническа дейност е оскърбление за палестинския народ и за международната общност. Тя основателно поражда фундаментални въпроси за ангажимента на Израел за решение на конфликта чрез две държави", подчерта той по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Близкия изток.

Главният палестински делегат в ООН Рияд Мансур призова Съвета за сигурност да вземе мерки срещу израелските селища.

Израелският представител Дани Данон от своя страна обвини Съвета за сигурност в "лицемерие". Той заяви, че ООН осъжда "терористичните атаки", извършвани навсякъде другаде по света, но не и в Израел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 2 Отговор
    Боже до какви времена доживяхме, убийци и терористи №1 в света, чиято държава е създадена чрез тероризъм на територията на друга чужда суверенна държава.
    Това трябва да спре.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Израел е страната на евреите. Все едно турците да кажат, че България е тяхна понеже 500 години са ни владяли - това е кощунство. Повечето терористи и убийци на християни са араби, така че какво се правят на жертви?