Last news in Fakti

1 Март, 2016 06:15 3 490 0

Разказ за канибализъм в редиците на Червените кхмери

  • червените кхмери-
  • канибализъм-
  • камбоджа-
  • геноцид

Настоящият съдебен процес срещу висшите лидери от режима се фокусира върху геноцида срещу етнически виетнамци и мюсюлманските малцинства

Червените кхмери са практикували канибализъм. За това свидетелства пред съда в понеделник етнически мюсюлманин, бивш затворник на режима. По време на изслушването той разказа, че е бил принуден да гледа екзекуцията на една жена, чийто черен дроб в последствие бил отстранен и сготвен пред него, съобщи телевизионният канал „Ал Арабия“.

Меу Пеу даде мъчителни показания по делото за геноцид срещу "Брат номер две" – 89-годишният Нуон Чеа и бившия държавен глава – 84-годишният Кхю Самфан.

Настоящият процес срещу висшите лидери от режима се фокусира върху геноцида срещу етнически виетнамци и мюсюлманските малцинства, включително етноса чам.

По време на разпита Меу Пеу открито плачеше. Той разказа на съда как е бил задържан, още като момче и обвинен в предателство срещу твърдолинейните комунисти, заради кражба на ориз.

Пеу разказа, че е загубил 17 свои роднини по време на режима, включително своя баща, който умял от глад, след като отказал да яде свинско месо.

"Аз трябваше да се насиля да ям свинско месо, за да оцелея", заяви той, добавяйки, че мюсюлманите, често са били насилствено гонени от родните им села.

В затворническия лагер, където попаднал, той станал свидетел на бруталното и жестоко убийство на една жена.

"Тя беше накарана да свали дрехите си и тялото й бе разрязано. Имаше кръв навсякъде ... черният й дроб бе изваден и сготвен", разказва той с помощта на преводач.

Повече от 2 милиона камбоджанци са загинали по време на управлението на Червените правило от 1975-1979 г. Сред тях са между 100 000 и 500 000 мюсюлмани от етноса чам и 20 000 виетнамци. Преди този съдебен процес, случилото се с двете малцинствени групи рядко се обсъжда.

Нуон Чеа и Кхю Самфан вече бяха осъдени на доживотен затвор за извършване на престъпления срещу човечеството, геноцид, убийство и преследване по религиозни мотиви.

Канибализмът, практикуван от войниците на Червените кхмери и преди е бил описван от свидетели. Някои разказват как войниците вземали жлъчния мехур на екзекутирани затворници, сушат го на слънце, а след това го ядели.

Макар канибализмът да не бил широко разпространен, ръководството на режима насърчавало силната омраза сред своите поддръжници, които провокирало особено садистични прояви на насилие.

Историците имат различни теории относно причините за канибализъм - от прекомерното насилие в страната по време на режима, през суеверните вярвания сред войниците, че с изяждането на вътрешните органи на врага те могат да придобият неговата сила, до честите случаи на глад и отчаяние сред редиците на Червените кхмери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА