Last news in Fakti

17 Март, 2016 15:56 1 188 0

Почина шеф на Мосад

  • меир даган-
  • мосад-
  • почина

Между 2002 г. и 2011 г. той ръководи едно от мощните разузнавания на земята

Почина шеф на Мосад - 1

На 71 година, след борба с рака, почина една от най-енигматичните фигури на израелското разузнаване Мосад Меир Даган, съобщава АП.

Между 2002 г. и 2011 г. той ръководи едно от мощните разузнавания на Земята. На поста е назначен от Ариел Шарон, но оцелява при Ехуд Олмерт и Бенямин Нетаняху.

Закърмен с военния опит от три войни, Меир Даган подготвя и провежда операции по премахването на ключови фигури от ливанската радикална шиитска организация Хизбула и на палестинското ислямистко движение Хамас.

Под негово ръководство част от операциите са извършени в Дубай и Дамаск. Междувременно, на няколко пъти Техеран го обвинява, че той е вдъхновител на премахването на местни учени, които работят за ядрената програма на режима на аятоласите.

Меир Даган участва в Шестдневната война, Войната от Йом Кипур и Операцията в Ливан от 1982 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА