Last news in Fakti

21 Март, 2016 09:50 1 187 0

Пентагонът отваря голям разузнавателен център във Великобритания

  • великобритания-
  • разузнаване-
  • комуникации-
  • военни-
  • сащ-
  • военно разузнаване

Предложеният ултра-защитен център за данни ще бъде седалището на САЩ по европейските и африканските военни комуникации

Пентагонът ще обяви изграждането на нов голям разузнаване център, на стой 200 милиона паунда (260 млн. евро) във Великобритания тази седмица. Новото ведомство ще  действа като централа за всички военни данни на САЩ в Европа и Африка, според съобщения в американските медии, пише британският вестник "Индипендънт".

Известен като център за анализ на съвместното разузнаване, съоръжението ще бъде разположено в Кроутон, база на американските военновъздушни сили, която вече обработва около една трета от американските военни комуникации в Европа.

Предложеният ултра-защитен център за данни ще бъде седалището на САЩ по европейските и африканските военни комуникации, в който ще работят до 1250 души, които ще анализират разузнаване от повече от 50 страни.

Очаква се проектът да бъде завършен през следващата година.

Много от тези функции в момента се извършват в авиобаза Молсуърт, която все още е под контрола на Военновъздушните сили на САЩ, но скоро ще бъде закрита, като част от съкращаване на разходите в американската армия.

Когато миналата година бе обявено затварянето на Молсуърт, говорител на Европейското командване на САЩ каза: "Планираната подмяна на съоръжението ще консолидира разузнавателните операции в ефективна, построена специално за целта сграда, която ще спести на правителството на САЩ $ 74 милиона годишно и ще намали значително оперативния риск, свързан с настоящите съоръжения."

Решението за създаването на огромен разузнавателен център във Великобритания, чрез сливането на Кроутон и Молсуърт, е повод за спорове в САЩ, където съществува продължителна кампания за създаването на щаб на територията на контролираните от Португалия Азорски острови в северната част на Атлантическия океан.

Министерството на отбраната и външните работи във Великобритания са отказали да коментират новия център.

Миналата година военновъздушните сили на САЩ обявиха, че ще напуснат военновъздушните бази "Мидълхол“ „Алкънбъри“ и „Молсуърт“ като част от програма, чиято цел е да спестява на САЩ по 320 милиона паунда (41 млн. евро) годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: