Last news in Fakti

3 Април, 2016 12:54 2 447 0

Австралия премина към зимно време

  • австралия-
  • зимно време-
  • премина

Австралия премина към зимно време. Докато много страни в Северното полукълбо преминаха в лятно време и преместиха часовниците с един час напред, разположената в Южното полукълбо Австралия се готви за зимата, която пристига там на 1 юни и върна часовниците с един час назад. Тъй като обаче преместването на стрелките не е в прерогативите на федералното правителство, а на отделните щати, зимното време не се прилага навсякъде.

По зимно време ще живее населението на двата най-големи щата - Нов Южен Уелс и Виктория, чиито столици са съответно Сидни и Мелбърн. Времето е сменено и в столицата на страната Канбера, както и на остров Тасмания.

В западните и северните щати на страната времето не се променя. Не се променя и в източния щат Куинсленд, въпреки инициативите на местния бизнес, който смята, че това би било по-удобно за икономическите връзки със съседен Нов Южен Уелс. След референдум през 1992 година обаче, въвеждането на зимно време в Куинсленд не беше прието.

С площ от близо 7,7 милиона квадратни километра, Австралия е шестата по големина държава в света и е разделена на общо три часови зони.

Важно е да се отбележи, че в България (и в повечето страни на север от екватора) лятното часово време се променя през последните недели на март и октомври, а в Австралия през първите на април и октомври.

Часовата разлика на някои австралийски градове с България в момента е от 6 до 9 часа:

Бризбейн +8 часа
Сидни +9 часа
Мелбърн +9 часа
Хобарт +9 часа
Канбера +9 часа
Аделаида +8.5 часа
Дарвин +7.5 часа
Пърт +6 часа


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: