Last news in Fakti

16 Април, 2016 08:00 2 278 4

Къде падат британските и американски бомби през Втората световна?

  • втора световна война-
  • бомби-
  • графика-
  • великобритания-
  • сащ

Вижте къде падат съюзническите бомби - от първите атаки до края на войната

Къде падат британските и американски бомби през Втората световна? - 1
Снимка: Wikipedia, графика: Imperial War Museum

Уникална графика бе създадена от „Imperial War Museum“ (IWM). Можем да добием представа къде падат бомбите на съюзниците по време на Втората световна война.

Анимираната графика пресъздава въздушните удари на британските и американски военновъздушни сили – от началото на войната по победата над нацистите през 1945 година.

Бомбардировките играят ключова роля за победата на съюзническите сили. При атаките, обаче, загиват много цивилни, което хвърля тъмен оттенък върху съюзническите ВВС.

Съединените американски щати се включват във войната през декември 1941 година. Според графиката общо 1.6 милиона тона бомби са „изсипани“ върху позициите на Силите на оста.

В графиката е показана централната и северна част на Европа. Бомбардировките над България „остават на тъмно“ в анимираната графика.

Вижте къде падат британските и американски бомби, както и интензивността на атаките в течение на военния конфликт:

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    5 2 Отговор
    Воювали са Руските Войски!!!
    Американците са само тероризирали Европа!!
    Това е факт!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Бате Цецо

    4 0 Отговор
    Пропуснали са България. София също е бомбандирана от американците.
  • 3 Kcaniba

    3 2 Отговор
    Товам даже не го признават, иначе се надупихме и паметник на свалените амерски летци направихме...
  • 4 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    тва не е факт ,а лъжа.американците ако не бяха сега комунизма още щеше да е политическа система в европа ,а и цяла европа без великобритания щеше да се вози на трабанти и да няма хляб за ядене.ссср и нациска германия почнаха едновременно с предварителна договорка втората световна война ,разделиха си полша и сталин взе източна европа ,а именно литва,латвия,естония,част от финландия,половината полша,част от румъния ,а немците окупираха югославия,франция чехословакия,норвегия страните от белелюкс,гърция .после хитлер се опита да сломи англия и тя воюва сама две години срещу него и помощта на ссср за хитлеристите,а когато хитлер нападна съюзника си сталин се сети колко големи пичове са англичани и американци и забравил кви ги е вършил дни преди това почна да моли за помощ гадните западняци .оказаната помощ го спаси от разгром през 41 и 42 ,а през 43 му помогна да тръгне в настъпление.без америкаската и англииската намеса ,срещу сталин в ключови моменти щеше да воюват поне още милион немци с огромен брои танкове и самолети,а сталин нямаше да има камиони ,транспортни самолети изтребители,каучук,муниции,консерви и т.н. забравени от руснаците помощи дошли от гадните американци и англичани в точния момент!
Новини по държави: