15 Април, 2016 14:13 1 593 1

Два острова осветяват тайните отношения между Израел и Саудитска Арабия

  • два-
  • острова-
  • тайните отношения-
  • израел-
  • саудитска арабия

Намеци за негласно сътрудничество между двете страни

Два острова осветяват тайните отношения между Израел и Саудитска Арабия - 1
Снимка: Факти.бг

Съобщението, че Египет е предал два малки острова в Червено море на Саудитска Арабия предизвика протести на египтяните, а в Израел това даде светлина за тайните и избирателни отношения на еврейската държава със Саудитска Арабия, пише в. Вашингтон пост.

„Двете страни не са обвързани с официални отношения, но има намеци за негласно сътрудничество между тях или най-малкото има стратегически диалог по определени въпроси като влиянието на Иран в региона“, коментира в. Вашингтон пост. Когато аналитиците умуваха за последствията за Израел от саудитския контрол над двата острова Тиран и Санафир, разположени на входа на залива Акаба и важен за израелците и йорданците морски път, израелският военен министър Моше Яалон каза пред журналисти, че е получил официални документи, според които Саудитска Арабия ще осигурява на Израел свободно движение в този регион. Той също така отбеляза, че Израел е консултиран за предаването на двата острова, което очевидно Египет направи, за да възнагради Рияд за значителната финансова помощ. Вестникът отбелязва, че тесните връзки, които се установиха между Израел и Египет след идването на власт на Абдел Фатах Сиси продължават да се подобряват.

На двете страни им е необходимо голямо ниво на сътрудничество заради борбата с Ислямска държава на Синайския полуостров. „Да изгражда отношения с тези страни очевидно е в интерес на Израел, но ако палестинският проблем не бъде урегулиран или най-малкото не бъде направен опит за постигане на мир, то на техния път ще се появи бариера“, е цитиран да казва Моше Маоз, професор от Еврейския университет в Ерусалим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Ами Израел и Саудитска арабия са стратегически партньори и съюзници на САЩ, така че дори и да нямат много официални контакти със сигурност ще се разбират за повечето неща.