21 Юни, 2016 04:15 1 445 0

21 юни 1791 г. Луи XVI бяга от Париж

  • луи xvi-
  • бяга-
  • париж

На 21-ви юни 1791 г. крал Луи XVI и неговото семейство правят опит за бягство от Париж.

На 5-ти октомври 1789 г. група революционери нахлуват в кралския дворец във Версай, искайки да атакуват кралското семейство. По-късно Луи XVI и кралицата Мария - Антоанета са преместени в двореца Тюйлери в Париж. През май 1791 г. Мария – Антоането, предупреждава своя брат – австрийският император Леополд II, за възможно бягство от Париж.

Кралят напуска инкогнито Париж през нощта на 21-ви юни 1791 г.  На сутринта новината се разпространява в града.  Веднага се издава заповед за ареста на краля. . Жан-Батист Друе, пощенски служител от Сен Мену, разпознава краля и кралицата, пристигнали с луксозна карета в Сен Мену, и час по-късно научава за заповедта за арест на краля.

С решение на местните власти той е изпратен, с приятеля си Жан-Кризотом Гийом, по следите на Луи XVI, когото настигат във Варен. Цяла нощ те не позволяват на краля да напусне Варен, докато чакат подкрепления от силите на Жилбер дьо Лафайет, които на сутринта арестуват краля и го връщат в Париж. Опитът за бягство на Луи XVI е повратен момент във Френската революция, тъй като делегитимира кралската власт и проправя пътя за премахване на монархията и установяване на република.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: