Last news in Fakti

4 Юли, 2016 13:06 1 452 2

Сърбия няма да проведе референдум за присъединяване към ЕС

  • сърбия-
  • ес-
  • референдум-
  • европейски съюз-
  • присъединяване-
  • александър вучич

Премиерът Вучич заяви, ще направим всичко възможно, за да влезе страната в съюза

Сърбия няма да проведе референдум за присъединяване към ЕС - 1
Снимка АП/БТА

Сърбия няма да свиква референдум за това дали да се присъедини към Европейския съюз, заяви сръбският премиер Александър Вучич в интервю за немския вестник "Билд ам зонтаг".

На 23 юни британците гласуваха на референдум дали да напуснат Съюза - решение, което оказа изключително влияние върху световните финансови пазари и породи опасения за бъдещите перспективи на ЕС.

Запитан за появилата се информация, че руският президент Владимир Путин ще използва влиянието си в Сърбия, за да настоява страната да проведе референдум за присъединяването си към ЕС, Вучич каза: "Аз не знам нищо за Путин, но знам, че някои сръбски партии открито призовават за това."

"Моят отговор на това е ясен: Няма да има референдум, без значение колко инициативи се проведат", заяви Вучич.

Той каза, че преди последните парламентарни избори в Сърбия, e било изяснено, че неговата цел е страната да се присъедини към ЕС.

"Ние спечелихме с абсолютно мнозинство и ще направим всичко възможно, за да постигнем целта си. Ако напуснем този път, Сърбия ще свърши по грешен начин", каза той.

Той обясни, че в Сърбия се прокрадват много "глупави и опасни идеи" и ако страната се окаже в криза, целият регион ще бъде засегнат. Старите конфликти отново могат да бъдат отворени, предупреди той.

Няколко малки десни партии поискаха референдум за присъединяването на Сърбия към ЕС, въпреки че страната вече започна процес на преговори. Белград се надява да стане част от ЕС през 2020 г., припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    2 2 Отговор
    ТОЗИ НА СНИМКАТА И ТОЙ Е НА ХРАНИЛКА В БРЮКСЕЛ..НОВИ ОПОРНИ ТОЧКИ---НЕ НА РЕФЕРЕНДУМИ...
  • 2 onq s konq

    2 2 Отговор
    Явно от бомбандировки се поумнява,след като най-накрая разбраха тия сърби че който е член на НАТО и ЕС не го закачат.Ама що трябваше да е с лошо?!!Е...руснаците ще се пообидят малко/по-скоро на макс/ че тяхната работа не се случва относно Сърбия,някои влиятелни фигури в руската дипломация ще кажат "сбогом" на кариерата заради напразно пропилени денги,а "резултат -нет",но..."се ла ви" -както казват турците:)
Новини по държави: