Last news in Fakti

5 Юли, 2016 18:30 992 1

Кола-бомба уби граничари на сирийско-йорданската граница

  • кола-бомба-
  • граничари-
  • йордания-
  • сирия-
  • атака-
  • атентат-
  • граница

Колата, натоварена с експлозиви, се е взривила край един от двата бежански лагера на границата

Кола-бомба уби граничари на сирийско-йорданската граница - 1
Снимка Архив АП/БТА

Поредната смъртоносна атака разтърси Близкия изток във вторник, когато кола-бомба избухна на сирийско-йорданската граница, убивайки и ранявайки няколко граничари, съобщиха представители от армията на Йордания, цитирани от АП.

Атаката повдигна нови въпроси за стабилността в прозападното кралство.

Военните заявиха, че взривът е станал около 05:30 часа местно време, в близост до импровизиран бежански лагер, в който са блокирани десетки хиляди сирийци, надяващи се да влязат в Йордания.

Лагерът, известен като Рукбан, е един от двата, появили се едновременно в ничията земя между двете държави.

Колата, натоварена с експлозиви, е избухнала в берма (ивица земя, оставена между ров и насип - бел.ред.), "убивайки и ранявайки няколко гранични служители," се казва в изявлението на военните.

Няколко други вражески превозни средства са били унищожени, но повече подробности не се събщават.

Никоя групировка все още не е поела отговорност за нападението.

Ислямска държава контролира обширни райони в съседни Сирия и Ирак, а Йордания е подсилила граничните си укрепления, за да предотврати атаки и опити за проникване.

Страната повиши строгите мерки срещу симпатизанти на ИД в кралството и през последните две години властите хвърлиха в затвора стотици заподозрени, обвинени в разпространение и подхранване на идеите на групата в социалните медии.

Йордания е и част от водената от САЩ международна коалиция срещу ИД.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пор сикишар

    0 0 Отговор
    Мацка и продължаваме да сме вторник . Ти май си помисли че даже след години ще се чете тази статия . Тогава поне сложи едно (вторник 05.0716) вица да е пълен . Иначе евала че си се опитала да препишеш по креативно статията .