Last news in Fakti

16 Юли, 2016 01:05 2 090 4

Превратите в Турция

  • турция-
  • преврат

След създаването на Републиката през 1923 година в Турция са извършени четири преврата.

Първият е през май 1960 г., когато е свалено правителството на премиера Мендерес. Гневът на тогавашния Генерален щаб срещу него е, че  сложил подписа си под "изключително неизгодно" за страната споразумение за военно сътрудничество със Съединените щати.

През 1947 г. Анкара и Вашингтон подписват спогодба, която предвижда военна помощ за югоизточната ни съседка. Тогава Турция още не е член на НАТО и американската военна мисия (ЮСМАТ) не се ползва със специален имунитет, но скоро тя се превръща в нещо като отделно посолство с многоброен персонал и представители на всички по-важни ведомства, включително ЦРУ.

След военния преврат президентът Баяр е осъден на доживотен затвор - проявената милост към него е заради преклонната му възраст. Премиерът Мендерес, външният министър Зорлу и шефа на военното министерство Палаткан са обесени като сред основните обвинения срещу тях са "жертване на националните интереси в угода на чужда държава и сриване сигурността на страната".

Следващият преврат е на 12 март 1971 г., когато военните поставят ултиматум на премиера Сюлейман Демирел да се оттегли. Всъщност събитията тогава са сблъсък между две хунти  - умерено леви около Бюлент Еджевит и т. нар. консервативно крило на Генералния щаб. Обявено е военно положение, започват безразборни арести на политици, интелектуалци, правозащитници, подложени на изтезания в зловещите "къщички за разпити".

Няколко месеца по-късно премиерът Сюлейман Демирел се оттегли и беше създадена коалиция от консервативни политици и технократи, която да възстанови реда под наблюдението на армията. В няколко окръга беше въведено военно положение, което не беше напълно премахнато до септември 1973 г.

На 12 септември 1980 г. Турция осъмва с пореден преврат, начело на хунтата стои ген. Кенан Еврен. Следват арести на депутатите в Меджлиса и на политически лидери, които са вкарани в затвора, а партиите- забранени, включително и профсъюзите, без казионния "Тюркиш". В страната е обявено  извънредно положение и полицейски час.

През 1997 г. следва четвърти преврат. Той е известен като "гражданско-парламентарен", макар че е извършен под натиска на Генералния щаб. На заседание на Съвета по национална сигурност командващите армии ултимативно искат коалиционното правителство на ислямиста Ербакан и Тансу Чилер да се оттегли. Следват рокади в парламентарното мнозинство, вот на недоверие и кабинетът пада. Създадено е временно правителство  до изборите през 1999 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    0 0 Отговор
    Брей, в Турция военните винаги са били гаранти за светската и нормална държава,против консервативни идеи и политици,да им се чуди човек... Но добре, че ги има като Турция изкриви курса, да го върнат в правия път.
  • 2 Следват рокади

    0 0 Отговор
    Я разкажете тогава и за въстанията на ЕНИЧАРИТЕ - има какво да се напомни!
    Може да подкрепите публикацията си с още по-далечни исторически факти - идеята е ясна: "Държава разчитаща на репресии, може да стане жертва на инструмента за репресии"

  • 3 Carfen

    0 0 Отговор
    Чудя се на какво могат да бъдат гаранти нашите военни...?
  • 4 1234

    0 0 Отговор
    Вижте какво правят в Турция когато е застрашена националната им сигурност,когато пускат на територията на страната ,американска военна мисия,а нашите управници дадоха на САЩ да си направят четири военни бази за които не плащат дори някакъв наем!Какво трябва да им се случи сами преценете.
Новини по държави: