Last news in Fakti

23 Юли, 2016 03:00 922 0

Немски инженери разработват безпилотна мисия до Луната

  • немски инженери-
  • безпилотна-
  • мисия-
  • луната

Мозъкът на екипа е американецът Джак Креншоу, изчислявал траекторията „Аполо“

Берлинският екип от инженери PTScientists си е поставил за цел до края на 2017 г. лети до Луната с безпилотна мисия и да спечели обявения през 2007 г. конкурс Google Lunar X-Prize (GLXP). Наградата от 30 милиона долара е привлекателна.

Групата PTScientists, която е единственият германски участник от общо 24 участници от цял свят, представи в Берлин следващата важна стъпка по пътя си към Космоса - модулът за кацане „Alina“ (Autonomous Landing and Navigation Module). 12,5 милиона долара (около 11,2 млн. евро) е струвала разработката. Теглото на „Alina“ без товар е 330 килограма, зареден с гориво изработеният от карбонови влакна модул тежи до 1,4 тона. Освен това той е компактен: 2,50 метра широк, 1,75 м висок, два метра дълбок. Седем камери и осем управляеми двигатели имат за цел да спомагат за меко кацане. Оборудван е с най-чувствителна технология, за да постигне победата на X-Prize.

Най-важният мозък в екипа е американецът Джак Креншоу, който има зад гърба си десетилетен опит в областта на космонавтиката и е участвал в изчисленията на траекторията на мисиите на „Аполо“. „Той всъщност отдавна е в пенсия и затова работи на доброволни начала.

Общо 35 активни изследователи на три континента работят отчасти доброволно за учредения през 2008 г. консорциум. Дванадесет постоянно назначени служители координират общите дейности от Берлин. Участват и много партньори от областта на науката, като например Техническите университети в Берлин, Хамбург и Виена, както и Германският център за аеронавтика (DLR). Основен спонсор на проекта е автомобилостроителят Audi.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: