Last news in Fakti

14 Септември, 2016 13:40 2 251 1

Великобритания трябваше да бъде по-решителна в Либия

  • великобритания-
  • либия-
  • муамар кадафи-
  • лорд дейвид ричардс-
  • лорд ричардс-
  • военна намеса

Комисията за външни отношения излезе с доклад за грешките при операцията в Либия през 2011 г.

Великобритания трябваше да бъде по-решителна в Либия - 1
Снимки Архив АП/БТА

Великобритания е трябвало да предприеме много по-мащабни и решителни действия в Либия, за да предотврати хаоса, който обхвана страната след, падането на Муамар Кадафи. Това заяви бивш началник на Генералния щаб на отбраната, след като Британскакомисията по външни отношения в Камарата на общините на Великобритания излезе с доклад за събитията от 2011 г., пише „Гардиън“.

Лорд Дейвид Ричардс, който оглавяваше Националния съвет за сигурност, по време на взетото решение да се защити Бенгази от либийските сили, контролирани от Кадафи, заяви, че е под въпрос дали намесата е била в национален интерес на Великобритания.Великобритания трябваше да бъде по-решителна в Либия

"Аз щях да действам много по-мащабно, със сухопътни сили. Това е единственият начин за действие и аз бих го сторил в Сирия", заяви той пред Би Би Си Радио 4.

"Резултатът на бездействието може да бъде много по-катастрофален за всички нас, отколкото притесненията около предприетите действия. Плахите и колебливи действия са най-лошото нещо", обясни той.

Ричардс заяви, че твърденията в доклада на комисията, според които защитата на Бенгази е била постигната в рамките на 24 часа са били "неоправдано оптимистични".

"Ние трябваше да стабилизираме военната ситуация, тъй като винаги е съществувала вероятността Кадафи да печели време и да се върне в Бенгази", обясни бившият военен шеф.

"Въпросът е, дали имаше ясни предпоставки за смяна на режима? Мисля, че точно около това се появиха и проблемите."

Според доклада, британската военна намеса в Либия през 2011 г. се е основавала на погрешни разузнавателни анализи и оценки, което в последствие е ускорило политическия и икономически колапс на страната.

Комисията обвини тогавашния премиер Дейвид Камерън в липса на цялостна стратегия в британските действия. В документа се казва още, че правителството не е разполагало с достатъчно „прецизна разузнавателна информация”, която да идентифицира радикалните ислямистки групировки измежду бунтовниците и това е довело до хаоса, който обхвана страната след убийството на либийския диктатор.

Според Комисията за външни отношения е имало „политически възможности”, след подсигуряването на Бенгази, включително и чрез политически преговори, подпомогнати от контактите на бившия премиер Тони Блеър с Муамар Кадафи, но правителството не им е дало приоритет и се фокусирало единствено върху военна интервенция.

През януари Камерън защити действията си, като се позова на официалния мотив за британската намеса в Либия през 2011 г., а именно – да се защити цивилното население от потисничеството на диктатора Муамар Кадафи, който щял да избие своя народ.

Факти.бг припомня, че намесата на Обединеното Кралство в Либия беше поискана от Арабската лига и оторизирана от Съвета за сигурност на ООН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Тоя мотив звучи доста непpавдоподобно........напpаво менте.
Новини по държави: