26 Октомври, 2011 10:58 1 267 0

Полицаи от Ню Йорк хванати в контрабанда

  • полиция-
  • корупция-
  • контрабанда-
  • ню йорк
Полицаи от Ню Йорк хванати в контрабанда - 1
Архив

Скандал с корупция разтърси финансовото сърце на САЩ – Ню Йорк, предаде в. „Ню Йорк таймс“.

Осем настоящи и бивши ченгета задържани и срещу тях са повдигнати обвинения в подпомагане на контрабанден канал за оръжия.

Те са арестувани докато са спели от служители на ФБР и на Отдела за вътрешни полицейски разследвания. За разкриване на престъпната схема са били използвани специални средства за подслушване и проследяване.

Според „Ню Йорк таймс“ в контрабандния канал участвали 5 ченгета на служба и трима в пенсия. Благодарение на тяхното участие станало възможно през границата на щата Ню Йорк да бъдат пренесени от цигари и игрални апарати до оръжие. От своя страна ФБР уточни, че срещу 12 души са повдигнати обвинения за участие в контрабандната схема.

Стойността на контрабандираните стоки се изчислява на 1 млн. долара. Полицаите са заловени с помощта на техни колеги под прикритие.

Скандалът с компрометираните униформени гръмва на фона на национална кампания срещу нелегалното оръжие, която води кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Той е на чело на коалицията „Кметове срещу нелегалното оръжие". Заловеното оръжие включвало М-16, 16 пистолета и една глдакоцевна пушка. Всичките са били с изтрити серийни номера, за да не могат да се проследят.

Майкъл Блумбърг остро коментира, че ако обвиненията се докажат, то това ще е голямо предателство на общественото доверие. Над 500 кмета от повече от 40 щата членуват в коалицията на нюйоркския градоначалник. По данни на организацията, повече от 30 000 американци годишно стават жертва на насилие с огнестрелно оръжие.

АП коментира, че аферата нанася сериозен удар срещу усилията на градските власти на Ню Йорк да се справят със зачестилите случаи на стрелба и да пресекат нелегалните канали на черната търговия.

Скандалът с 8-те задържани става на фона на продължаващото дело за разбитата мрежа за трафик на наркотици, в които също са били замесени и 16 полицаи. Отделно срещу управленията в Куинс и Бронкс пък са разследвани за машинации, с които полицейски служители „са печелели“ от извънредни часове за труд, припомня „Ню Йорк пост“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА