Last news in Fakti

5 Февруари, 2017 23:30 30 924 10

"Безсмъртният" войник, оцелял в шест войни

  • адриан картон ди виарт-
  • войник-
  • безсмъртен-
  • първа световна война-
  • втора световна война

Адриан Картон ди Виарт е една от най-знаменитите личности в историята на военното дело

"Безсмъртният" войник, оцелял в шест войни - 1

Адриан Картон ди Виарт e "безсмъртният" войник, участвал в шест войни и безброй битки в продължение на 50 години. Белгийският аристократ оцелява след единадесет тежки наранявания - води пехотни войски на три континента, преживява две самолетни катастрофи, стрелян е в главата три пъти, губи око, ръка, бял дроб..., но доживява, за да прекара старините си в голямо имение с жена два пъти по-млада от него.

Ди Виарт се ражда на 5 май, 1880 година в Брюксел. Произхожда от аристократично семейство откъм бащина линия, а майка му е ирландка. Когато той е едва на шест години тя умира, а семейството му се мести в Кайро. Баща му се жени повторно, а мащехата му го праща във възпитателно училище в Англия.

Постъпва в колеж, но не след дълго избухва Втората Англо-бурска война и пътят му го отвежда другаде. Стартиралият конфликт между британци и холандци в Южна Африка го сварва едва на 20 години, но това не му пречи да зареже образованието си и да се присъедини към британската армия, представяйки се за 25-годишен. Скоро след това е застрелян в корема и изпратен обратно в Англия.

Не след дълго обаче отново се присъединява към контингента в Южна Африка и е повишен във втори лейтенант. Холанците са победени през 1902-а, а самият той получава британско гражданство след войната.

Първата световна война заварва Ди Виарт в Британска Сомалия. Там той се сражава срещу религиозното народно опълчение на дервишите, борещи се за своя собствена държава срещу силите на Великобритания, Италия и Етиопия.

На 17 ноември, 1914-а, Ди Виарт и неговият камилски корпус атакуват един от фортовете на дервишите, но безуспешно. Защитниците застрелват "безсмъртния" в главата два пъти. Вадят едното му око, отнасят част от лявото му ухо, но така и не успяват да го убият. Награден е с медал за специални заслуги.

Редицата наранявания обаче не плашат Ди Виарт, а напротив - те го удовлетворяват и окуражават още повече. Завръщайки се в Англия, той заявява, че иска да замине за Западния фронт, където според него е "истинското сражение".

По време на Втората битка при Ипер (1915) артилерийски залп разкъсва лявата му ръка. Полевият доктор му споделил, че може да спаси част от крайника, но Ди Виарт не бил особено притеснен - дори отхапал два от пръстите си, опитвайки се да се отърве от болката. В последствие ръката му била ампутирана изцяло.

Вече в ролята на подполковник, Ди Виарт се сражава и в битката при Сома (1916), една от най-мащабните по време на Първата световна война и в човешката история изобщо. От 2-и до 3-и юли той удържа позициите си, въпреки, че е превъзхождан числено. И тук не жертва малко - губи част от черепа си, наред с тежка рана в глезена. Награден е с най-престижният военен орден на Великобритания - "Викториански кръст".

Нещата обаче не приключват дотук. В битката при Пашендейл (1917) е застрелян в хълбока, а остатъка от лявото си ухо губи в битката при Арас (1917). Наред с това е застрелян още веднъж в крака.

Въпреки всичко това, накрая Ди Виарт казва: "Ако трябва да съм честен, войната ми допадна".

След това "безсмъртният" изпълнява различни мисии за Великобритания в Съветско-полската война, Полско-украинската война, Полско-литовската война и Втората световна война. Премеждие след премеждие той оцелява. Оцелява при свален самолет над Литва, при кавалерийска атака на руснаците над влака, в който пътува за Варшава и при още куп други случаи.

През Втората световна война достига ранг генерал-лейтенант и става личен представител на самия Чърчил. Оттегля се завинаги от военното дело през 1947 година на 67-годишна възраст. Прекарва старините си в охолство в Ирландия, където умира от естествена смърт на 5 юни 1963-а.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Самолиот

    34 2 Отговор
    Терминатор
  • 2 ключаря

    22 5 Отговор
    Истински БЪЛГАРИН

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Павел

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "ключаря":

    Тук има и по-големи величия... Помисли само, колко от политиците оцеляха в много правителства, смянан а институции и все на лапкане и все повече дивиденти им капят? тези ГЕРОИ са не по-малко героични от този наистина смел мъж. Друг е въпроса, че за разлика от него, ако им затрака картечница ще припълзят и под Мазерати на улицата, но това е второстепенно... Важното е, че са оцелели в политическите битки и пак са на лапункане! Аз не ставам за войник. Не ме кефи да трепя, освен гадове, нямам войнственни амбиции. но пък веднъж уцелих на пушкаджийницата сувенирче ауто и бях много щастлив.
  • 4 Павел

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "ключаря":

    този човек наистина е смел, явно го влече войната. Има такива хора много по света. Джихадистите са с точно такъв манталитет, е той е по-друг тип мислене. човек, който го влече да воюва, е сложен човек... такъв човек, не очаквай да ти донесе добро! защото едно е да тренираш за да се защитиш, друго е да ходиш да войнствуваш. Аз съм страхлив и не го крия. но пък прещрака ли ми сачмата в чивията, тегля майна на всичко и не бих се заклел дали няма да стана и аз не по-малък вандал от войнствуващите, но към тях. Просто мразя войните, те развалят спокойствието хармонията. А тези, които се радват на тях, било подстрекатели било войници фанатици било печалбари като Марк Лициний Крас и други са опасното злото което те връхлита, а не си виновен за него. Изключения са някои освободителни войни, когато поробител е окупирал народ както нас и той иска дас е совободи от игото. Е, ние се освободихме от една държавна мафия, веднага си натресохме поредните лапачи и като гледам светас и е същият и досега. Но този човек не мога да го харесвам, макар и да го уважавам - той търси войната. А, който търси войната, той иска войната... Значи обича и да убива. А какво е пред него за него е второстепенно? но може да убие много невинни? На него не му пука.... как да го харесваш?

    Коментиран от #6, #8

  • 5 незнайко

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "ключаря":

    Нито името, нито в статията пише, че е българин. Ако е казано като сравнение може. По вероятно не сте вникнал в статията.
  • 6 гост 1

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Павел":

    Много се вживяваш ... !
  • 7 свПатрик

    3 6 Отговор
    Ирландската кръв го прави ВЕЛИК ВОЙН.
  • 8 Алфата

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Павел":

    Точно на такива се дължи малоумието и продължителността на войните - хранилка за държавни "величия" и огромни бизнесинтереси! Водач, държавен бюджет, електорат тип ДПС, с достатъчно голям брой лумпени-смъртници, в по-голямата си част ниско интелигентни и недоучили! Водача задава цел - за родината, за величието, за дедите, в не редки случаи за него, водача! И се започва една... с честно изкараните пари на хората... срещу други хора, като част от парите в бюджета идват от данъците на твоите хора, от работните им взаимоотношения с тези, срещу които воюваш!!! Тотална трагедия! Едни по принцип пак държавни люде и "бизнесмени" от величината на Тръмпи богатеят от едната страна, а на другата пътуват ковчези!
    Колкото и да е трагично в момента това ни пази от натискането на копчето! Няма да има какво да пътува след това и в двете посоки.
    А този в статията ген. Ди Виарт предполагам се е радвал, че е пропуснал Дойран! Чел съм, че за ген. Вазов е имало насред Лондон "шапки долу", а за него разбрах чак сега. Не съм го срещал нито в материали за Ипър, Сома или Пешендейл?!
  • 9 no name no face no number

    4 2 Отговор
    Природно недоразумение
  • 10 МиГ 23

    0 1 Отговор
    Странно как не е развил газова гангрена или тетанус от толкова сериозни наранявания. Ако е вярно написаното този човек е герой.