27 Март, 2017 05:44 5 006 2

Топ 6: Немислимите лидери

  • немислимите-
  • 6-
  • лидери

В историята има владетели, за които никой не е очаквал, че ще поемат властта

Топ 6: Немислимите лидери - 1
Снимки: Wikipedia

Пътят към властта може да бъде доста тежък. Има владетели с доста добри постижения, които са преминали през невероятни трагедии и бедност, за да стигнат до върхови позиции.

За това от Факти.бг ви предлагаме 6-ма владетели и държавни лидери, които са стигнали до властта по изключително неочакван начин.

Император Клавдий

Клавдий никога не е бил считан за годен да стане император. Счита се, че е имал говорен дефект и проблеми с ходенето. Въпреки това имал късмета да е доведен внук на Октавиан Август. Клавдий като по чудо преживял едни от най-тежките моменти в историята. При своето управление император Тиберий заповядал смъртта на снахата и племенниците на Клавдий. Счита се, че той е заповядал и убийството на брат му Германик. Клавдий е женен за доведената сестра на консула Сеан. Когато Тиберий започва чистката и избива всички близки на Сеан. Клавдий оцелява и тогава. Служи при племенника си император Калигула. Калигула бил известен с това, че когато се ядоса на някой, най-често го убива. Имало е момент, в който Клавдий бил прогонен от него, но все пак племенника му решил да не го убива.

След убийството на Калигула последвал опит за възстановяване на републиката. Клавдий имал невероятния късмет да е първият член на императорското семейство, открит от преторианците, за които било важно да въздигнат нов император, който и да е той, защото така запазвали поста си. Така Клавдий от нищото бил издигнат за нов император на Рим. При управлението си той се утвърждава като един от най-успешните владетели в римската империя.

Император Веспасиан

Топ 6: Немислимите лидери

През целия си живот Веспасиан е бил военен. Стигнал е до позицията на консул на Африка. В Римската империя го считали за любимец на император Нерон. Той обаче загубил всичко, след като задрямал по време на един от концертите на императора. Веспасиан едвам спасил главата си и решил да прекара старините си в провинцията, изхранвайки се чрез бизнес с транспортни мулета.

Точно тогава избухва въстанието в Юдея. Нерон страдал от липса на опитни пълководци и се принудил да възстанови Веспасиан. Така генералът се сдобива с голяма армия и сериозно постижение.

Докато Веспасиан потушава въстанието,в Рим избухват невиждани размирици. Генерал Галба сваля от престола Нерон, който се самоубива. След това самият Галба е свален от Отон, който губи поста си след бунт на Вителий.

През цялото това време Веспасиан стои далеч от конфликта и дори не се замисля за властта. Лидери на провинциите обаче му отправят молба да се намеси и да вземе властта. След серията от конфликти в рамките на само една година, се оказва, че Веспасиан има най-силната войска в Рим. През 69 г. той официално поема властта и става император.

Може и да е имал огромен късмет, но Веспасиан остава в историята като един от най-обичаните римски императори.

Кралица Елизабет

Топ 6: Немислимите лидери

Кралица Елизабет е най-великата британска кралица, но пътят й към трона бил повече от ужасяващ. Тя е била дъщеря на Херни VIII, който убива майка й Ан Болейн, докато Елизабет е все още невръстно дете. Тя изпада в немилост и в продължение на години е отстранена от двора. Елизабет получава добро образование и правата й са частично възстановени.

По времето на управлението на сестра си Мери I, Елизабет е изпратена в затвора, защото не споделя нейните католически възгледи. Мери въвежда режим на терор, а по време на своя домашен арест Елизабет се бои почти постоянно, че може да бъде екзекутирана. Когато Мери забременява, сестра й изглежда обречена. Ако кралицата роди, Елизабет най-вероятно ще бъде екзекутирана, ако аборитра, ще стане първа наследница. В крайна сметка се оказва, че кралицата всъщност е тежко болна, След смъртта й Елизабет поема короната.

През 1588 г. се води войната с Испания, която може да доведе до погрома на Англия. В решителното сражение британската флота не успява да потопи испански кораб. За сметка на това бурите, лошото време и добрата тактика спомагат за отблъскването на армадата. Така Елизабет извежда Англия до първа сила в света.

Джу Юенджан

Топ 6: Немислимите лидери

Джу е роден в Китай през 14-ти век. Израства при изключителна бедност. Родителите му са принудени да раздават децата си, за да оцелеят. Оцелява след наводнения и пандемия от чума.

Той пораства в манастир, който е разрушен от военни. Джу отново оцелява и се присъединява към групата на червените забрадки, която се бунтува срещу династията Юан. Успява да се ожени за доведената дъщеря на командирите на групата, а малко по-късно превзема град Нанзин.

Печели считаната за най-мащабна морска битка в историята, разбивайки силите на Чън Йоунлян, които са с три пъти по-многобройни. При смъртта на командира на Червените забрадки, той става новия главатар.

През 1367 г. опожарява столицата на династията Юан и се обявява за император. Така се полага началото на династията Мин.

Крал Джордж VI

Топ 6: Немислимите лидери

Албърт Уиндзор е бил втори син на крал Джордж V. Съответно вероятността той да поеме трона е била малка. Самият принц имал и говорен дефект, така че и той самият е предпочитал да не стои в светлината на прожекторите.

Нещата обаче придобиват неочакван обрат с възкачването на трона на неговия брат Едуард VIII. Кралят бил доста ексцентричен и шокирал обществото с намерението си да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. Във Великобритания се разразява истински скандал. В крайна смета Едуард абдикира през 1936 г. Албърт поема трона и приема името Джордж VI. Остава изключително обичан от народа си, заради смелото си поведение по време на Втората световна война.

Лула да Силва

Топ 6: Немислимите лидери

Роден е в Бразилия през 1945 г. и живее в бедност. Той е седмото от осем деца. Баща му заминава за Сао Паоло, докато Лула е малък. След това той и майка му се местят при него, но се оказва, че баща му има второ семейство. В продължение на няколко години двете семейства живеят под един покрив.


След това майката на Лула и синовете й се местят в малка стая зад бар. Лула се научава да пише едва 10-годишен. Ходи на училище само две години, защото му се налага да работи. Той започва да се интересува от политика, след като губи единия си пръст докато работи като оператор на преса и няколко болници отказват да го приемат. Включва се в работническия синдикат и през 1975.г. е избран за негов лидер. През 1980 г. се основава Работническата партия.

Пет пъти участва в президентските избори на страната, като губи през 1989, 1994 и 1998 година. Печели през 2003 г. При неговото управление Бразилия изживява икономически пик. Сдава властта през 2010 г.. при изключителна популярност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 0 Отговор
    интересно четиво.
  • 2 ДДД

    1 0 Отговор
    веспасиан е по известен с друго:)
    при него сее появила платената
    тоалетна защото
    парите не миришели