Last news in Fakti

29 Март, 2017 14:49 750 2

Великобритания връчи историческото писмо за развод

  • писмо-
  • ес-
  • великобритания-
  • развод-
  • brexit

След 44 години в ЕС, британците официално активираха процедурата по излизане.

Великобритания връчи историческото писмо за развод - 1
Снимка: БТА/ AP

Постоянният представител на Великобритания в Европейския съюз официално връчи писмото, с което страната задейства член 50 от договора.

След 44 години в общността, британците официално активираха процедурата по излизане.

На 23 юни 2016 година в Обединеното кралство се проведе референдум, на който близо 52% от гласоподавателите избраха сценария за развод с блока.

Тим Бароу връчи писмото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Оттук нататък следват продължителни преговори.

И Лондон, и Брюксел, искат двете страни да се разделят по най-добрия начин, който ще облагодетелства всички. Някои политици обаче призоваха за „твърд Brexit“, който може да се отрази на търговските отношения и въпроси в сферата на сигурността.

Девет месеца след като британците гласуваха на референдум за напускане на съюза, Тереза Мей започва преговорите, чийто краен резултат ще определи бъдещето на петата по големина икономика в света.

Борис Джонсън изрази увереност, че крайният резултат от преговорите ще бъде положителен и за неговата страна, и за ЕС. Лондонският кмет Садик Хан заяви, че Европейският съюз ще продължи да бъде важен партньор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камен

    1 0 Отговор
    Мишките напускат кораба... :)
  • 2 ние

    0 0 Отговор
    можем да им продадем хита на 1989 ''45 години стигат''
Новини по държави: