Last news in Fakti

7 Април, 2017 13:55 4 856 4

Испания алармира: Болните българи са по-опасни от сръбската мафия

  • испания-
  • българи-
  • трансплантации
Испания алармира: Болните българи са по-опасни от сръбската мафия - 1
Снимка: Shutterstock

Най-големият риск за испанската система за трансплантации е „трансплантационният туризъм” - български граждани, които са дошли в Испания, за да получат органи. Това предупреждение дойде от Рафаел Матесан, директор на Националната организация за трансплантации, пише vesti.bg.

Той поиска от испанския Конгрес законодателни промени, с които да се ограничи достъпът на чужденци до трансплантиране на органи в Испания.

Нашите сънародници бяха определени от Матесан като по-голяма опасност дори от сръбските мафиоти, които през 2015 г. се опитаха да вземат бъбрек от чужденец в Барселона, за да бъде трансплантиран на сина на лидера на престъпна група.

Скандалът с българите, дошли за органи, тече в Испания вече цяла година. Осъдени и арестувани няма. Но 6 български граждани бяха обвинени, че са причинили щети за 1,5 млн. евро на испанската здравна система, като са им били трансплантирани органи на база фалшиви трудови договори. Разследвани бяха 20 българи. 14 за това, че са имигрирали с цел трансплантация. А други 6 за това, че са оформили неистински договори за работа.

По този начин българите дошли, за да им бъдат трансплантирани органи, са започнали да плащат здравни осигуровки в Испания и са получили достъп до местната здравна система. Така те са били включени в списъка на чакащите за трансплантация, а част от тях са получили органи. Обвинените в измамата българи обаче не се чувстват виновни. Те твърдят, че не са нарушили закона, плащайки осигуровки в Испания и България.

И заявяват, че имат правото на живот. Наистина след 2007 г. българските граждани, които са с непрекъснати здравноосигурителни права съгласно българското законодателство, могат да ползват при необходимост медицинска помощ в държавите от ЕС, когато пребивават дългосрочно на различно основание в тях. За целта те трябва да са получили в България т. нар. удостоверение S1 (C1). Испания не е избрана случайно от нашите сънародници. Тя е световен лидер по донори и трансплантации на човек от населението.

За разлика от България, която е на опашката в Европа по тези показатели. В момента 1101 българи чакат за трансплантация на органи. На този фон общо през миналата година в страната са извършени само 57 трансплантации. За сравнение в Испания през 2016 г. са направени 4 818 трансплантации, а броят на чакащите за органи е 5477. В същото време 2 784 българи са заявили приживе, че не желаят да им бъдат вземани органи, тъкани или клетки, по данни на Министерството на здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    11 6 Отговор
    Ама НЕ МОЖЕ тъпите сърби да се мерят с умните и най-вече находчиви българи!А неблагодарният Запад не стига че получава напълно безплатно от нас мигранти за резервни части,а на това отгоре и му свиди като трябва да извърши съответния "ремонт" на нашите хора?!Аре "венсеремос" ве тарикати испански,че ако ви изтровим биковете ше почнете да се мушкате един други на коридата!
  • 2 mediator37

    6 3 Отговор
    Къде е хуманизма, толерантността , добротата, равенството пред закона и европейската солидарност на испанците?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 колю

    0 0 Отговор
    Що чак в Испания ходите ? Ми той ердохитлер ще отпусне малко резервни части през границата . Само си намерете добър хирург с частен кабинет. Гадно ,ама нека да го имат пред вид като влизат неканени гости . Достатъчно богаташи има тук и мафия колкото щеш , което е почти едно и също за да си го позволят. Може и да складирате в системата за да има и за напред.
Новини по държави: