Last news in Fakti

8 Август, 2017 12:05 1 402 3

Гладни мечки вилнеят в румънски градове

  • мечки-
  • румъния-
  • планини

Мечок закусва с палачинки

Изгладнелите кафяви мечки в Румъния слизат от планините и гостуват на местни жители. Пухкавите гиганти са готови на всичко в търсенето на храна, разкрива Би Би Си.

Докато някои от хората искрено се радват на гостуващите мечки, не могат да се игнорират и множеството щети, които причиняват - събарянето на огради и кофи за боклук.

Много от жителите на най-засегнатите градове – Харгита и Прахова – призовават правителството да действа.

„Един мечок влязъл в дома на съседката ми, възрастна жена, и изял палачинките на масата ѝ. Не я нападнал и изглеждал доста спокоен. Единственото нещо, което искал, били палачинките.“, каза един от местните пред Би Би Си.

Според експертите мечките няма да нападнат човек, освен ако не са провокирани.

Румъния е дом на 60% процента от европейските кафяви мечки. В България кафявата мечка е представена от две субпопулации, обитаващи двата най-големи планински масива в страната – Старопланинския и Рило-Родопския. За щастие кафявата мечка се среща доста по-рядко, отколкото в Румъния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    3 0 Отговор
    Мамалига няма ли ? Да си ги подхранват, те и нашите мецани не вярвам да са много сити !
  • 2 Каталин Томеску

    1 0 Отговор
    Ся,да ва светна малко.Такива градове в Румъния няма,това са имена на окръзи,Харгита е с главен град Меркюря Чук,а пък Прахова е със столица Плоещ
  • 3 Кака Гинка

    1 0 Отговор
    "Гладна мечка хоро не играе - палачинки яде!"