Last news in Fakti

27 Септември, 2017 07:29 4 153 18

27 септември 1529 г. Сюлейман Великолепни обсажда Виена

  • виена-
  • обсада-
  • сюлейман великолепни

Гарнизонът на Виена наброява близо 17 000 войници и 75 оръдия

На 27 септември 1529 г. Сюлейман Великолепни обсажда Виена. За целта той събира невиждана за времето си 120-хилядна армия, разполагаща с 300 оръдия и 20 000 камили. Освен спахии и еничари, армията на Сюлейман Великлепни включва и молдовци и сърби.

Гарнизонът на Виена наброява близо 17 000 войници и 75 оръдия.

Способният австрийски пълководец Вилхелм фон Рогендорф поема командването на гарнизона, а оперативното ръководство е поверено на 70-годишния немски наемник Никлас Граф Салм.

Австрийският ерцхерцог Фердинанд I Хабсбургски предвидливо напуска Виена и тя е отбранявана едва от 20 000 човека, подпомогнати от яките крепостни стени. До 14 октомври Сюлейман I провежда няколко безуспешни атаки срещу Виена. Защитниците на австрийската столица проявяват изключителен героизъм.

Османските войници изпитват остър недостиг на хранителни продукти и силно роптаят срещу непривичния за азиатците студ. Султанът и армията се страхуват, че до настъпване на зимните студове няма да могат да се върнат по домовете си. Допълнително епидемии избухват в лагера на османската войска.

Всичко това принуждава Сюлейман I да снеме обсадата на Виена и да потегли обратно за Истанбул, където пристига през декември 1529 г. Сюлейман I Великолепни търпи първото си голямо поражение.

Фердинанд I издига надгробен паметник в чест на защитника на Виена - Никлас Граф Салм, който е ранен при последната османска атака и умира на 4 май 1530 г. Саркофагът му днес е изложен в баптистерия на църквата Фотифкирхе във Виена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гоол

    29 12 Отговор
    Защо ни занимавате с циганина Сюлейман.

    Коментиран от #2

  • 2 ОтличникаОтПсиходиспансера

    17 9 Отговор

    До коментар #1 от "гоол":

    Не е циганин ! Османската империя е управлявана от изменници на собственната си вяра - евреи и християни. Но за разлика от християните изменили на вйрата си - евреите си остават евреи.
  • 3 Един Бг

    27 4 Отговор
    Това което пишете в статията е според турски хроникьор който е бил лично подчинен на султана, и ако написаното не е харесало на султана са щели да го скъсят с една глава.
    А истината е, че градът издържа обсадата докато са дошли основната войска на Жечпосполита, и най-вече страшната им конница която ОСНОВНО РАЗПИЛЯВА войската на султана. Полската конница е същата тази конница която спира нашествието на Златната орда и е една от най-страшните в бой. Бшагодарение на нея, Западна Европа е бивала спасена от турските нашествия и татарските нашествия. Виена е обсаждана общо 3 пъти от султана и винаги турските войски са претърпявали ОГРОМНО поражение от конницата на Жечпосполита, като последният път кралЯрослав Ягело унищожава до крак еничарите и спахийската конница, за което султана плаща с главата си.
    ПРОЧЕТЕТЕ - трилогията С ОГЪН И МЕЧ на Хенри Сенкевич там е описано подробно.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Монго

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "Един Бг":

    Не султана плаща с главата си, а Кара Мустафа паша.
  • 6 водка

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Един Бг":

    Прав си, но това става при втората обсада на Виена през септември 1683г., а тук иде реч за 1529г.
  • 7 Kcaniba

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Един Бг":

    Прав си, а ма бъркаш само в 2 неща.
    1. Епохата;
    2. Жеч Посполита се състои от поляци, но и литовците, воините в този съюз са именно литовците!!!
    Както и родът Ягело - чисто литовска династия!!!
    Поляците само за две неща стават, но не и за война!!!
  • 8 Един Бг

    11 0 Отговор
    :-) Радвам се да разбера, че все още има МАЛКО останали четящи и мислещи БЪЛГАРИ.
    ПОПРАВЕТЕ МЕ АКО ГРЕША, НО МИСЛЯ, ЧЕ СТЕ НАД 40 години?

    Коментиран от #10

  • 9 Иван

    25 3 Отговор
    Султанът изобщо не е ходил на война. Там е бил главният му везир Карамустафа, който е имал фикс идея да замести църквите във Виена с минарета. Окупирана Виена я защитават около 10000 войници и още толкова дошли от други западни кралства. Армията на Карамустафа е била около 300000 души. През това време Австрия е била в конфликт с Франция. На едно събрание на кралете, където да решат какво да правят пристига Ян Собиески (който за повечето е бутилка водка) и предлага да се справи с окупацията, ако му възложат, но те са отказали, защото той нямал кралско потекло. Като видели, че няма на къде, му разрешили. Ян Собиески прави нещо като Опълченците на Шипка - прекарва армията си през планините и напада Карамустафа от там, от където не е очаквал, като тотално разбива цялата му армия и го принуждава да бяга чак до Белград. Там е екзекутиран пред семейството си за назидание чрез удушаване с шал, за дето се е провалил да превземе Виена. С това се слага край на опитите на Османската империя да завладее запада. (Въпреки, че западът сега пак е на път да бъде завладян от маймуни по друг начин.)

    Коментиран от #11, #15, #17

  • 10 Kcaniba

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Един Бг":

    ;)
    За съжеление близко сте до истината)))
  • 11 гост 3333

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Ванко,бъркаш.говориш за обсадата от края на 17 век
  • 12 ДДР

    9 1 Отговор
    Ето това е приносът на турция за ЕВРОПА!!!
    Кой малоумен политик в наше време е поискал да цивилизова турция, да ги подпомогне икономически и да ги вкара в ЕС???!!!

    Коментиран от #18

  • 13 Бай УРко

    4 2 Отговор
    Тук е момента да споменем, че през 14 - ти век "Велика" България е превзета от османска орда, наброяваща 5-6 000 войника, който са били изпратени главно с разузнавателна цел! За съжаление тогавашните Бай ганьовци са били толкова разединени /както е и сега де/, че Ван Шишман едва е събрал 3-4 000 войника да се сражават с турците!!! Слава на западните народи, че са спряли тази сган и не са допуснали унищожаването на европейската цивилизация!

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хасан

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Ако турците бяха завладели Виена,нямаше да има инквизиции,нямаше да има глад,мор,болести.Нямаше да има Наполеон,Хитлер,робство,колониализъм,фашизъм,национализъм,ционизъм...
  • 16 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай УРко":

    тва не е вярно.българите задържат турците 100 години поне.тва дава време да се организират останалите народи в европа.
  • 17 Асан

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Именно, включая и от ганъовци, позора на ЕС, които всеки ден се прочуват с участието си в криминални истории. Айде да пишем цялата истина, така както си тръгнал?
  • 18 Асан

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДДР":

    Каквото и да пишеш, са били една от великите световни империи.. А твоя принос интересно какъв е в ЕС? Проституки и чистачи? Айде почети малко хрониките относно етническа престъпност в ЕС, та да ти светне за това, което пишеш. То с жълти скъсани гащи велики работи не се првят ;)
Новини по държави: