Last news in Fakti

17 Януари, 2012 12:16 1 327 0

Очаквано Шулц пое председателството на ЕП

  • мартин шулц-
  • еп-
  • председател

Германският политик обеща да направи институцията по-видима

Очаквано Шулц пое председателството на ЕП - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Както се очакваше германският социалдемократ Мартин Шулц беше избран за председател на Европейския парламент с мандат от две години и половина. Той заменя на поста полския консерватор Йежи Бузек.

Шулц беше подкрепен от 387 от общо 670 евродепутати, които участваха в гласуването. Бившият лидер на Групата на социалистите и демократите в ЕП беше избран с подкрепата на депутатите от основната група в парламента Европейската народна партия (ЕНП) въз основа на споразумение между двете партии да си поделят председателския пост в средата на мандата на ЕП, който е пет години. Освен това Шулц получи подкрепа от либералите и от голяма част от зелените.

Опонентите му, британците Даяна Уолис (от Алиансът на либералите и демократите за Европа) и Нирдж Дева (Европейски консерватори и реформисти) получиха съответно 141 и 142 гласа.

Споразумението между двете най-големи партии в Европаралмента предизвика критики от останалите политически формации. Другите двама кандидати за поста заявиха, че по този начин се подкопава демократичността на институцията.

Мартин Шулц от своя страна отвърна, че споразумението не означава липса на демокрация и по тази причина е разговарял с всички групи в Европарламента в търсене на подкрепа.

Преди да бъде избран за председател той обяви, че сред основните му приоритети ще е това да направи институцията по видима и да затвърди позицията й сред останалите евроинституции. Той обяви, че първата му стъпка като ръководител на Европарламента ще е да посети Европейската комисия, за да разговаря за засилването на ЕС в момент, когато все по-често се говори за отдалечаване на държавите членки от европейската идея.

В речта си след обявяването на резултатите Шулц заяви, че Европарламентът няма да стои и да гледа как е подценяван от националните правителства и Съвета на ЕС. "Не може да има повече Европа в Европа без Европейския парламент", настоя той. Новият председател заяви, че ще направи всичко по силите си, за да върне общественото доверие в поверената му институция.

Германският евродепутат заяви, че начело на институцията ще работи за спазването на ценностите и законите на ЕС, като спомена настоящите критики към Унгария и изрази готовността си да изслуша позицията на унгарския премиер Виктор Орбан.

Мнозинството евродепутати се надяват, че новият председател ще изпълни обещанието си да бъде гласът на Парламента пред европейските институции в момент, когато правителствата, най-вече на Германия и Франция, се опитват сами да държат юздите в ЕС.

Съпредседателят на Групата на зелените Даниел Кон-Бендит изрази увереност, че Мартин Шулц ще съумее „да защити общностния метод пред опитите за ренационализиране от държавите“ на европейските дела.
56-годишният Мартин Шулц става член на Германската социалдемократическа партия още на 18 години и е избран за председател на Европейския парламент през 1994 г. През 2004 г. той става председател на Групата на социалистите и демократите, която управлява с твърда ръка и успява да дисциплинира различните тенденции.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА